Τη θέση ότι ο εθνικός σύμβουλος των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον απαγόρευσε στον Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει διάλογο με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, εξέφρασε ο ίδιος, σε συνέντευξη που έδωσε στο Sputnik.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση, το ενδεχόμενο διαλόγου με την αντιπολίτευση της χώρας, αλλά και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας πάντως έτοιμος για διάλογο με τον Αμερικανό πρόεδρο (κάτι δύσκολο, όπως είπε ωστόσο, προς το παρόν). Χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, παράνομες τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας αυτοαναγορεύτηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν τη στήριξή τους στο πρόσωπό του και τον Μαδούρο να κατηγορεί την Ουάσινγκτον για ενορχήστρωση ενός πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Sputnik: Σε μία τόσο κρίσιμη κατάσταση για τη Βενεζουέλα, ζητήσατε βοήθεια από τη Ρωσία; Ίσως στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια; Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές στα ΜΜΕ για μια σειρά από ιδιωτικούς φρουρούς ασφάλειας από τη Ρωσία που έχουν φτάσει στη Βενεζουέλα για τη διασφάλιση της ασφάλειάς σας. Είναι αλήθεια;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νικολάς Μαδούρο: Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας) Βλαντιμίρ Πούτιν μας εξασφαλίζει πάντα βοήθεια από τη Ρωσία, με όλη την έννοια της λέξης, και είμαστε ευγνώμονες. Αυτό που ζήτησα από τον πρόεδρο Πούτιν είναι να διατηρεί επικοινωνία μαζί μας, να μας στηρίξει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο στα Ηνωμένα Έθνη και να υπερασπιστεί την αλήθεια της Βενεζουέλας διεθνώς. Στη διάρκεια μιας συζήτησης, πριν από λίγες ημέρες, μου είπε ότι θα ενίσχυε τη συνεργασία στην οικονομία, στο εμπόριο, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στα στρατιωτικά ζητήματα, σε όλους τους τομείς.

Από την άποψη στρατιωτικής συνεργασίας, έχουμε ρωσικό εξοπλισμό ύψιστου επιπέδου, τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι στη Βενεζουέλα. Βρίσκονται παρατεταγμένα και εργάζεται όλο μας το προσωπικό. Έχει εκπαιδευτεί στη Ρωσία. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις, όσον αφορά στη στρατιωτική συνεργασία, με τον Πούτιν.

Sputnik: Στην τρέχουσα κατάσταση, σχεδιάζετε να ζητήσετε καθόλου καινούργια όπλα;

Νικολάς Μαδούρο: Έχουμε πάντα σχέδια να αναπτύξουμε τη συνεργασίας, προκειμένου να ενισχύσουμε την τεχνολογία αεράμυνας, πυροβολικού και πυραύλων. Θα κινούμαστε πάντα προς τα εμπρός σε αυτόν τον τομέα. Και τα πιο σύγχρονα όπλα στον κόσμο θα έλθουν στη Βενεζουέλα.

Sputnik: Πότε;

Νικολάς Μαδούρο: Φτάνουν κάθε μήνα, υπάρχει συνεργασία κάθε μήνα. Και αυτό είναι φυσιολογικό, δεν υπάρχει κάτι το ασυνήθιστο.

Sputnik: Βλέπετε να υπάρχουν κίνδυνοι για τη Ρωσία, όσον αφορά στη συνεργασία με τη Βενεζουέλα, μετά από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της PDVSA;

Νικολάς Μαδούρο: Κανέναν (σ.σ. κίνδυνο). Επειδή η Ρωσία είναι μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα. Οι ρωσικές επιχειρήσεις είναι πολύ ισχυρές στον κόσμο, έχουν το δικό τους προσωπικό μηχανικών, τα δικά τους οικονομικά και logistics.

Η PDVSA είναι μια επιχείρηση μιας κυρίαρχης χώρας και εφ’όσον είμαστε δύο ανεξάρτητες χώρες, θα δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά, θα επενδύσουμε και θα εφαρμόσουμε μεγάλα πρότζεκτ στην παραγωγή πετρελαίου. Όλα θα πάνε καλά. Οι επιχειρήσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στη Βενεζουέλα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο είναι θωρακισμένες.

Sputnik: Μπορείτε να μας πείτε εάν υπάρχει ήδη εντολή προσωρινής κράτησης σε βάρος του κ. Γκουάιδο; Γιατί το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν διάφορα μέτρα εναντίον του.

Νικολάς Μαδούρο: Αυτό είναι ένα συνταγματικό θέμα της βενεζουελανικής δημοκρατίας. Ως επικεφαλής του κράτους, θεωρώ ότι επρόκειτο για προώθηση ενός πραξικοπήματος, για παραβίαση του Συντάγματος. Αλλά αυτή είναι απλά η άποψη του επικεφαλής του κράτους. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αναλάβει δράση και έχει ήδη ξεκινήσει να δρα, το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να δράσει και ήδη έχει ξεκινήσει να δρα. Και αυτό που θα αποφασίσουν το γραφείο του εισαγγελέα και τα δικαστήριο, θα εφαρμοστεί στο νομικό σύστημα της Βενεζουέλας.

Sputnik: Όμως εντολή προσωρινής κράτησης δεν υπάρχει ακόμη;

Νικολάς Μαδούρο: Όσο γνωρίζω, αυτό το μέτρο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη. Ας περιμένουμε τις εσωτερικές συνταγματικές και νομικές διαδικασίες, για να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Ας μην βιαζόμαστε, θα περιμένουμε.

Sputnik: Πώς θα περιγράφατε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν τον έλεγχο μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στον Μαδούρο; Ποιες νομικές ενέργειες εξετάζονται;

Νικολάς Μαδούρο: Αυτή η απόφαση παραβιάζει πλήρως τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι μια παράνομη απόφαση που έχει σκοπό να απαλλοτριώσει ένα asset της Βενεζουέλας και μια εταιρεία της Βενεζουέλας. Αυτό θα καταδείξουμε. Είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε νικητές, υπερασπιζόμενοι τη Citgo, ως περιουσία των ανθρώπων της Βενεζουέλας. Είναι μία από τις πιο επικίνδυνες, πιο ριψοκίνδυνες και μια από τις πιο παράλογες αποφάσεις που έχει λάβει ο Τζον Μπόλτον.

Sputnik: Πώς θα περιγράφατε τη γενική οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα;

Νικολάς Μαδούρο: Βρισκόμαστε στο στάδιο μιας κρίσιμης ανοικοδόμησης. Ξεπερνάμε εμπόδια και επιθέσεις στο σύστημα συναλλάγματος και στο σύστημα τιμολόγησης. Έχουμε ένα συνεπές πρόγραμμα, ένα πλάνο. Είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να σταθεροποιήσουμε την τρέχουσα κατάσταση.

Sputnik: Περιμένετε μια νέα απόπειρα δολοφονίας σε βάρος σας;

Νικολάς Μαδούρο: Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση.

Sputnik: Είναι πιθανό;

Νικολάς Μαδούρο: Πρώτα απ’όλα, η τύχη μου είναι στα χέρια του Θεού. Είμαι Χριστιανός και πιστεύω στην προστασία από τον Κύριο… Με προστατεύουν οι άνθρωποι της Βενεζουέλας. Έχουμε μια καλή υπηρεσία πληροφοριών. Εντούτοις, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει εντολή να με δολοφονήσουν. Είπε στην κυβέρνηση της Κολομβίας και στη μαφία της Κολομβίας να με σκοτώσουν.

Εάν μου συμβεί κάτι, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε θα είναι υπεύθυνοι. Εν τω μεταξύ, είμαι προστατευμένος, έχουμε καλό σύστημα προστασίας. Παράλληλα, έχουμε μια ακόμη πιο ουσιαστική προστασία, την προστασία από τον Θεό, ο οποίος θα μου χαρίσει μακροζωία.

Sputnik: Οι Ρώσοι ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας είναι μέρος αυτής της προστασίας;

Νικολάς Μαδούρο: Αυτό δεν μπορώ να σας το πω. Ουδέν σχόλιο. Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο… Δεν έχω κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

Sputnik: Είστε έτοιμος να διεξάγετε πρόωρες εκλογές, είτε αυτές είναι βουλευτικές, είτε προεδρικές;

Νικολάς Μαδούρο: Θα ήταν καλό να διεξάγουμε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Θα ήταν ένα καλό είδος πολιτικής απόφασης και μια καλή απόφαση με τη λαϊκή ψήφο. Θα το στήριζα εάν γίνονταν νωρίτερα, εάν διεξάγαμε πρόωρες εκλογές στην Εθνοσυνέλευση.

Sputnik: Και όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές;

Νικολάς Μαδούρο: Οι προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, πριν από δέκα μήνες. Πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με όλους τους συνταγματικούς και νομικούς κανόνες.

Sputnik: Όμως μερίδα της διεθνούς κοινότητας επιμένει για τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών…

Νικολάς Μαδούρο: Πρόκειται για ένα παράλογο τέχνασμα κάποιων χωρών που έχουν εμμονή με τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Επιστρέφουμε στη νεοαποικιοκρατία, από τη στιγμή που μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, εννοώ η Ουάσινγκτον, μπορεί να δώσει εντολές σε οποιαδήποτε χώρα στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, ή στην Καραϊβική, βασικά σε οποιαδήποτε χώρα. Αλλά, ποιοι πρέπει να αποφασίσουν; Εξασφάλισα το 68% των ψήφων. Ήταν μια νόμιμη νίκη. Διεξάγαμε εκλογές μέσω ενός διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος, υπό τη διεθνή παρακολούθηση. Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφο από κανέναν στον κόσμο, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς. Οι προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας έγιναν και εάν οι ιμπεριαλιστές θέλουν νέες εκλογές, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2025.

Sputnik: Δεδομένης της πρόσφατης σημείωσης του Τζον Μπόλτον σε σχέση με την αποστολή 5.000 στρατιωτών στην Κολομβία, πώς μπορεί να απαντήσει η Βενεζουέλα σε ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή;

Νικολάς Μαδούρο: Πρώτα απ’όλα, θα ήθελα να πω ότι αυτό που έκανε ο Τζον Μπόλτον ήταν κάτι πολύ παιδικό, ήταν απλά γελοίο. Να προσέλθει με έναν φάκελο λες και είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, να διαβάσει ότι θα έστελνε στρατό στην Κολομβία, είναι απλά παράλογο. Ακόμη και η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας το αρνήθηκαν. Είναι πρόκληση. Είναι μάλλον παιδικό από μέρους του Τζον Μπόλτον, στην απογοήτευση και στο μίσος του για τη Βενεζουέλα. Είναι μια ανόητη παιδική συμπεριφορά.

Sputnik: Είστε έτοιμος να συναντηθείτε με τον κ. Τραμπ, για παράδειγμα να τον προσκαλέσετε στη Βενεζουέλα, να συζητήσετε την τρέχουσα κατάσταση;

Νικολάς Μαδούρο: Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα να έλθω σε επικοινωνία μαζί του σε προσωπικό επίπεδο. Έχω στείλει μηνύματα τα οποία έφτασαν στον Τραμπ δημόσια, μέσω των ΜΜΕ, προκειμένου να καθιερώσω μια σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να έχω τον σεβασμό, έναν διάλογο, παρά τις πολιτικές — πολιτιστικές — ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Νικολάς Μαδούρο. Και φάνηκε σαν να άνοιξε το παράθυρο για αυτήν την ευκαιρία. Αλλά ο Μπόλτον απέτρεψε τον Ντόναλντ Τραμπ από το να πάρει μια πρωτοβουλία για διάλογο με τον Νικολάς Μαδούρο. Έχω την πληροφορία ότι το απαγόρευσε.

Σε αυτό το σημείο, πιστεύω ότι είναι δύσκολο. Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά, δημόσια, στις ΗΠΑ, στη Βενεζουέλα, όπου θέλει, με οποιαδήποτε ατζέντα, για οποιοδήποτε θέμα θα ήθελε να συζητήσει. Επίσης, είμαι πεπεισμένος ότι εάν συναντηθούμε προσωπικά, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά νομίζω ότι δεν θα μας δώσουν ευκαιρία. Ας είμαστε υπομονετικοί. Προς το παρόν, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο.

Sputnik: Ποια νομίζετε ότι είναι τα κύρια κίνητρα που βρίσκονται πίσω από τις ενέργειες των ΗΠΑ όσον αφορά στη Βενεζουέλα; Το πετρέλαιο;

Νικολάς Μαδούρο: Υπάρχουν αρκετοί στόχοι. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να πάρουν βενεζουελανικό πετρέλαιο, καθώς διαθέτουμε τα μεγαλύτερα αποθέματα πιστοποιημένου πετρελαίου στον κόσμο. Πιστοποιούμε αυτά που πρόκειται να αποτελέσουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, έχουμε το ένα τέταρτο του παγκόσμιου φυσικού αερίου, έχουμε τεράστια αποθέματα διαμαντιών, τεράστια αποθέματα πόσιμου νερού, αλουμίνιο και σίδερο. Είμαστε δύναμη στον τομέα των πηγών ενέργειας, των φυσικών πόρων. Αλλά υπάρχει ένα σίγουρο σημείο που πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν, το οποίο είναι 200 ετών. Η Βενεζουέλα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε ο Μπολιβάρ, έχουμε την ισχυρότερη βολιβαριανή παράδοση.

Στη διάρκεια των 200 αυτών ετών, το επαναστατικό μας σχέδιο έχει επηρεάσει τη Λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής. Θέλουν (σ.σ. οι αμερικανικές Αρχές) κυρίως να καταστρέψουν το παράδειγμα, την ιδέα, το πνεύμα του Σιμόν Μπολιβάρ. Αυτός είναι ο δεύτερος βασικός λόγος (να σκοτώσουν αυτό το πνεύμα) από πνευματικής, πολιτιστικής και πολιτικής άποψης. Και να οδεύσουμε χωρίς αντίσταση προς την νεοαποικιοκρατία στη Λατινική Αμερική. Θέλουν (σ.σ. οι ΗΠΑ) να μας βλέπουν ως την «πίσω αυλή». Και εμείς λέμε ότι δεν είμαστε η πίσω αυλή κανενός, είμαστε μια ανεξάρτητη δημοκρατία. Όπως θα λέγατε στη Ρωσία, έχουμε έναν ιστορικό παλμό 200 ετών, νικάμε και θα νικήσουμε.

Sputnik: Εάν βελτιωθούν οι σχέσεις, οι αμερικανικές ετιαρείες — κυρίως εταιρείες πετρελαίου — θα μπορούν να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα;

Νικολάς Μαδούρο: Πάνω από 3.000 αμερικανικές εταιρείες έχουν ενταχθεί στο μητρώο των εταιρειών που εμπορεύονται στη Βενεζουέλα. Λειτουργούν στη Βενεζουέλα. Υπάρχουν εταιρείες στον τομέα του πετρελαίου, όπως η Chevron με μεγάλες επενδύσεις. Λέω στους Αμερικανούς επενδυτές στον τομέα πετρελαίου, φυσικού αερίου, τουρισμού, τεχνολογίας, χρυσού και διαμαντιών: Παρά τις τεταμένες σχέσει με τον Τραμπ, είστε ευπρόσδεκτοι, αφήστε τους να επενδύσουν και να εργαστούν στη Βενεζουέλα. Αυτή η ένταση δεν πρέπει να εμποδίζει τις αμερικανικές επενδύσεις στη Βενεζουέλα. Τις καλωσορίζουμε.

Sputnik: Ο Γκουάιδο υποσχέθηκε αμνηστία στον στρατό εάν ταχθεί με το μέρος του. Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις, μετά από αυτήν την πρόταση; Υπάρχει κάποια διαφωνία με την κυβέρνησή σας;

Νικολάς Μαδούρο: Το θέμα των ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ ευαίσθητο για οποιαδήποτε χώρα. Υπάρχουν εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο προς τον στρατό να αυξήσει τα όπλα τους και να αρνηθεί να με αναγνωρίσει ως αρχιστράτηγο, ως τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και η δεξιά στη Βενεζουέλα — αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα — η δεξιά κάλεσε τον στρατό σε ένοπλη εξέγερση, σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στη Λατινική Αμερική. Τον 20ό αιώνα στη Λατινική Αμερική, υπήρχαν περισσότερα από 100 πραξικοπήματα. Αλλά ποτέ — παρά το ότι όλα αυτά τα πραξικοπήματα προετοιμάστηκαν και δρομολογήθηκαν από την Αμερικανική Αυτοκρατορία, τις ΗΠΑ — δεν κάλεσε σε πραξικόπομημα ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, ούτε κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Όταν ο Πινοσέτ έκανε πραξικόπημα στη Χιλή, η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε αργότερα το πραξικόπημα.

Και δεν είναι το θέμα ότι πρόεδρος Νίξον είπε: «Πρέπει να γίνει πραξικόπημα». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτό δείχνει πόσο απελπισμένος είναι ο Λευκός Οίκος. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Τι κάνω; Εκπληρώνω τα καθήκοντά μου ως ανώτατος αρχηγός, σύμφωνα με το Σύνταγμα, επιστρατεύοντας τις βολιβιανές ένοπλες δυνάμεις. της χώρας. Και οι βολιβιανές ένοπλες δυνάμεις δίνουν ένα μάθημα ηθικής, πίστης και πειθαρχίας. Θα πετύχουμε μια μεγάλη νίκη — (σ.σ. να καθιερώσουμε) σταθερότητα, ειρήνη και αφοσίωση στη Βενεζουέλα.

Sputnik: Μιλήσατε για την πιθανότητα διαλόγου με την αντιπολίτευση. Εάν αυτό γίνει, ποιος θα μπορούσε να είναι ο διαμεσολαβητής;

Νικολάς Μαδούρο: Υπάρχουν αρκετές κυβερνήσεις, οργανώσεις στον κόσμο που εκδηλώνουν την ειλικρινή ανησυχία τους για ό,τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα, έχουν ζητήσει διάλογο. Οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Ουρουγουάης, της Βολιβίας, της Ρωσίας, του Βατικανού, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στηρίζουν έναν διάλογο. Έστειλε επίσημες επιστολές, προκειμένου να διατηρήσουν τον διάλογο στη Βενεζουέλα — όπου θέλουν, όποτε θέλουν και με τη μορφή που θέλουν. Είμαι έτοιμος να κάτσω κάτω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την αντιπολίτευση, προκειμένου να μπορέσουμε να συζητήσουμε για το τι ωφελεί τη Βενεζουέλα, για τον κόσμο και το μέλλον του.

Sputnik: Υπάρχει απάντηση από κάποια χώρα;

Νικολάς Μαδούρο: Σε αυτό το στάδιο, μιλάμε για ιδιωτικές διαπραγματεύσεις, τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ προέδρων, των επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών μας είναι πολύ ενεργός. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα μέσα στις επόμενες ώρες.

Sputnik: Η κυβέρνησή σας έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας τις τελευταίες ημέρες;

Νικολάς Μαδούρο: Έχουμε καλές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία και θα αναπτυχθούν. Οι σχέσεις οικονομικές συνεργασία στο σιτάρι για παράδειγμα. Αυτοί παράσχουν χρηματοδότηση και εμείς πληρώνουμε στην ώρα μας για αυτό. Το ρωσικό σιτάρι είχε μεγάλη επιτυχία στη Βενεζουέλα. Είναι μια συνεργασία για την ασφάλεια και ανεξαρτησία στα τρόφιμα.

Η Κίνα χρηματοδοτεί την παραγωγή πετρελαίου και ελπίζουμε να ενισχυθεί η κινεζική χρηματοδότηση τις επόμενες ημέρες. Υπολογίζουμε στην ισχυρή στήριξη από την Κίνα και τη Ρωσία για την οικονομική ανάπτυξη της Βενεζουέλας.

Sputnik: Η κυβέρνησή σας μπορεί να εγγυηθεί ότι τα δάνεια που χορηγούνται από τη Ρωσία και την Κίνα θα αποπληρωθούν;

Νικολάς Μαδούρο: Η Βενεζουέλα πληρώνει και πάντα στην ώρα της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης