Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα έχει έτοιμο ο Μπερλουσκόνι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 09:57
Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα έχει έτοιμο ο Μπερλουσκόνι
Τo άμεσο πολιτικό μέλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κρίνει η επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας, που θα ψηφίσει επί της αποπομπής του από το Κοινοβούλιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή της ποινής του, αλλά ο - ως συνήθως άκρως επικοινωνιακός - «Καβαλιέρε» βρίσκεται με το δάχτυλο στο... play.

Ο Μπερλουσκόνι έχει ετοιμάσει βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο θα εξέπεμπε χθες, αλλά τελικά ανέβαλε. Ενδεχομένως, για να μεταδοθεί λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία ή για την επόμενη ημέρα. Στο βίντεο, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, ο «Καβαλιέρε» παίζει το χαρτί της ανασύστασης του κόμματός του, αλλά δεν απειλεί την κυβέρνηση Λέτα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μπερλουκόνι είχε κινητοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να μην αποπεμφθεί, ενώ βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του έχουν απειλήσει ακόμη και με απόσυρση της στήριξης στον Λέτα - ο οποίος χρειάζεται και το PdL για να συνεχίσει να κυβερνά.

Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο κατάφερε άλλο ένα πλήγμα στον Κ»αβαλιέρε», επιβάλλοντας στην εταιρεία του Fininvest να πληρώσει αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ στη CIR (σ.σ.: ιδιοκτησίας του Κάρλο ντε Μπενεντέτι).

Εκτός από την ετυμηγορία των γερουσιαστών στο Μέγαρο Μάνταμα όμως, η Ιταλία περιμένει το βίντεο που έχει «προαναγγείλει» το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι. Το νέο μήνυμα, διαφορετικό όπως φαίνεται από τη «βιντεοσκοπημένη πτώση της κυβέρνησης» που είχε έτοιμη ο «Καβαλιέρε», μάλλον θα μεταδοθεί τελικά το νωρίτερο σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τη «La Repubblica», ο Μπερλουσκόνι για πάνω από 10' θα απευθυνθεί στον ιταλικό λαό καλώντας τον να στηρίξει την προς ανασύσταση Forza Italia (σ.σ.: το πρώτο του κόμμα), μαζί με τις συνηθισμένες επιθέσεις του στην «αριστεροκρατούμενη Δικαιοσύνη που τον κυνηγά», αλλά - και αυτό είναι το κρισιμότερο - δεν θα θέτει σε κίνδυνο, τουλάχιστον για την ώρα, τη στήριξη του κεντροδεξιού PdL στην κυβέρνηση.

Το μήνυμα του «Καβαλιέρε», δηλαδή, αναμένεται να είναι ότι δεν σκοπεύει με τίποτα να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή, αλλά δεν θα τραβήξει το χαλί κάτω από τον Λέτα. Εάν εξελιχθεί έτσι το τελικό μήνυμα του Μπερλουσκόνι, σχολιάζουν στο Reuters πολιτικοί αναλυτές, αυτό θα σημαίνει ότι στην Κεντροδεξιά επικράτησαν οι «περιστερές» έναντι των «γερακιών» που πρότειναν να ρίξει ο «Καβαλιέρε» τον Λέτα και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Η αναβολή του μηνύματος, το οποίο αρχικά υποτίθεται ότι θα προβαλλόταν χθες, έχει προκαλέσει διαφορετικές εικασίες. Σύμφωνα με ορισμένους, ο Μπερλουσκόνι ήθελε να περιμένει τη δικαστική απόφαση για τη Fininvest, σύμφωνα με άλλους θεωρεί ότι η καλύτερη συγκυρία είναι το μεσημέρι πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν ο επικοινωνιακός «Καβαλιέρε» να προσπάθησε απλώς να αποφύγει να «επισκιαστεί» το βίντεό του από την κάλυψη της εντυπωσιακής επιχείρησης για το Costa Concordia, η οποία κυριαρχεί στα ιταλικά ΜΜΕ.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 10:54