Εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την Τετάρτη, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να  «αντιμετωπίσει κατά μέτωπο» το ΚΚ της Κίνας.

Οι δηλώσεις του Πομπέο γίνονται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει πως αναμένει να συνυπογράψει συμφωνία με τον Σι Τζινπίνγκ για να τερματιστεί ο πολύ δαπανηρός διμερής εμπορικός πόλεμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απηχώντας τη θέση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος στηλίτευσε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα τις πολιτικές και τις πρακτικές του Πεκίνου σε πεδία όπως αυτό του εμπορίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να αυξήσει την επιρροή του σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ήθελαν για δεκαετίες πιο στενές, φιλικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει.

Ο Μάικ Πομπέο ανήγγειλε ότι θα εκφωνήσει τους επόμενους μήνες σειρά ομιλιών για τις αντίπαλες ιδεολογίες και αξίες των δύο κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, «για τις εκστρατείες που διεξάγει το κινεζικό ΚΚ και οι κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας για να αυξήσουν την κινεζική επιρροή σε διεθνές επίπεδο και τις “άδικες” πρακτικές “αρπακτικού” που εφαρμόζει στα πεδία του εμπορίου και της οικονομίας το Πεκίνο», είπε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι θα αναφερθεί στην αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας, που κατ’ αυτόν «ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που χρειάζονται για την άμυνα» της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει τη σύγκρουση με την Κίνα, αλλά να δει το σύστημά της να γίνεται πιο διαφανές και ανταγωνιστικό, κατευθυνόμενο από την αγορά, πράγμα που έκρινε ότι θα ήταν αμοιβαία επωφελές. Κατά τον ίδιο, τα πρώτα βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση γίνονται με την πρώτη φάση της διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της δεν είναι μακριά.

Την περασμένη Τρίτη, ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη επεσήμανε ότι οι επικρίσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος του Πεκίνου για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα «βοηθήσουν» να προχωρήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης