Η Τζίνα Χάσπελ είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται επικεφαλής της CIA, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη μορφή και το εύρος της εμπλοκής της στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών και να δεσμευτεί ότι δεν θα καταφύγει σε αυτές, δήλωσε σήμερα ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

Ο Μακέιν, ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι ένθερμος πολέμιος κάθε χρήσης βασανιστηρίων, τα οποία υπέστη όσο ήταν κρατούμενος στις φυλακές του Ανόι στον πόλεμο του Βιετνάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης για την θέση του διευθυντή της CIA, ο Μάικ Πομπέο δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τον νόμο που απαγορεύει τη χρήση βασανιστηρίων, υπογράμμισε ο Μακέιν.

«Ο Αμερικανικός λαός αξίζει τις ίδιες διαβεβαιώσεις από την Τζίνα Χασπέλ, η καριέρα της οποίας στην υπηρεσία έχει διασταυρωθεί επανειλημμένα με το πρόγραμμα ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης» σημείωσε ο γερουσιαστής από την Αριζόνα.

«Τα βασανιστήρια σε φυλακισμένους σε αμερικανικά κέντρα κράτησης πριν από δέκα χρόνια ήταν μια από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας», ανέφερε ο γερουσιαστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κα Χάσπελ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την μορφή και το εύρος της εμπλοκής της στο πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA κατά τη διαδικασία έγκρισης του διορισμού της», συμπλήρωσε.

Ο διορισμός της Χάσπελ θα πρέπει να εγκριθεί από την Γερουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης