Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Συρία με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να έχει ξεπεράσει προ πολλού την «κόκκινη» γραμμή και τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν ωμή βία για την καταστολή των διαδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από ένα τριήμερο που βάφτηκε με το αίμα 80 ανθρώπων, σήμερα, το καθεστώς διέταξε τις μονάδες εσωτερικής ασφάλειας να εισβάλουν με άρματα μάχης στην πόλη Ντεράα την οποία 3.000 στρατιώτες σφυροκοπούν ασταμάτητα, δίχως ίχνος ελέους.

Έκλεισαν τα σύνορα με την Ιορδανία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών, Τάχερ Αντουάν, αποκάλυψε ότι η Συρία έκλεισε τα σύνορά της με την Ιορδανία. Πρόκειται για τα δύο συνοριακά μεθοριακά περάσματα της Ντεράα και της Νασίμπ στη συριακή πλευρά, μία απόφαση που συνδέεται με την εσωτερική κατάσταση στη χώρα.

Νέα αιματοχυσία τη Δευτέρα

Tανκς στους δρόμους της ΝτεράαΑνηλεή βομβαρδισμό δέχεται, από νωρίς το πρωί, η πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 40 ανθρώπων, τραυματίζοντας παράλληλα άλλους 70. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που ζουν από την πρώτη στιγμή την «κόλαση» της Ντεράα, που είναι το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, άρματα μάχης και ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν αδιακρίτως προς όλες τις κατευθύνσεις με δεκάδες πτώματα να κείτονται στους δρόμους.

Το σκηνικό του πολέμου ολοκληρώνεται με τις εκκλήσεις για βοήθεια που ακούγονται από τους μιναρέδες των τεμενών και τις φωνές των κατοίκων κατά τις εφόδους των δυνάμεων ασφαλείας στις οικίες. Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτόπτη μάρτυρα- υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι στρατιώτες Πυροβόλησαν ακόμη και τις δεξαμενές νερού στις στέγες για να στερήσουν το νερό από τους ανθρώπους.

Παράλληλα συλλήψεις και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων πραγματοποιούνται σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας.

Προσοχή το video που ακολουθεί περιλαμβάνει σοκαριστικές εικόνες

«Στο στόχαστρο οι εξτρεμιστικές ομάδες»

Και ενώ το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι «ο συριακός στρατός εισήλθε στην Ντεράα, εστία της αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος στο νότο της χώρας, για να καταδιώξει έξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες».

Σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ, ο στρατός εισέβαλε στην Ντεράα, 100 χλμ νότια της Δαμασκού, «προκειμένου να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια αποκρινόμενος στις εκκλήσεις για βοήθεια των κατοίκων που απαίτησαν την επέμβασή του προκειμένου να τερματιστούν πράξεις δολιοφθοράς και δολοφονίας που διαπράχθηκαν από εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες».

Επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία, η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στη Συρία για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Σε δήλωσή του, μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίετορ, ανέφερε: «Η ωμή βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Συρίας εναντίον του λαού της είναι απολύτως άθλια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ένα εύρος πιθανών επιλογών πολιτικής, περιλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων προκειμένου να αποκριθούν στην καταστολή και να καταστήσουν σαφές πως αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη».

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα ότι στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται ένα πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και μια απαγόρευση στις επιχειρηματικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διέταξε να εγκαταλείψουν τη Δαμασκό μερικά από τα δευτεροβάθμια στελέχη του διπλωματικού προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Συρίας, καθώς και οι οικογένειές τους. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε αυτό το μέτρο εξαιτίας της «αστάθειας και της ρευστότητας» που χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στη Συρία.

Ευρωπαϊκές πιέσεις για υιοθέτηση ψηφίσματος

Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μούν, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα για τα γεγονότα βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

Καταγγελίες δημοσιογράφων και συγγραφέων

Πάνω από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι στη Συρία υπέγραψαν σήμερα διακήρυξη με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ένδειξη οργής και αγανάκτησης στους κόλπους της ελίτ των διανοουμένων για την αιματηρή βία στις πέντε εβδομάδες των διαδηλώσεων.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στην πλειοψηφία τους απελαθεί, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαλήθευση της εικόνας στη χώρα.

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Άσαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα μετά τις πληροφορίες ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται εκεί. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν χθες στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών, την ανατροπή του σύρου προέδρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης