Μακρόν: Η ΕΕ έχει ανάγκη μια στρατηγική σχέση με τη Ρωσία για την άμυνα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018, 13:58
Μακρόν: Η ΕΕ έχει ανάγκη μια στρατηγική σχέση με τη Ρωσία για την άμυνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία, μεταξύ άλλων για αμυντικά θέματα, και θα πρέπει να επικαιροποιήσει τις μεταψυχροπολεμικές σχέσεις της με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είναι υπέρμαχος μιας Ευρώπης η οποία θα μπορεί να υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντα και την οικονομική ανεξαρτησία της και να ανταποκρίνεται στη νέα παγκόσμια οικονομική και αμυντική κατάσταση που δημιούργησε η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχει επιδιώξει τη βελτίωση των σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και οι προσπάθειές του έχουν περιπλεχθεί από τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Γαλλία και μια επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στη Βρετανία.

«Είναι προς το συμφέρον μας η ΕΕ να έχει μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία καθώς και τη Ρωσία που να φέρνει σταθερότητα, η οποία μακροπρόθεσμα θα φέρει μεγαλύτερη ισχύ και συνοχή», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι δίπλα στον Φινλανδό ομόλογό του Σαούλι Νιινίστο.

Είπε πως οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία πρέπει να «επικαιροποιηθούν», χρησιμοποιώντας την ιταλική λέξη "aggiornamento".

«Νομίζω πως σε θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η άμυνα, οι στρατηγικές σχέσεις, θα μπορούσαμε να οραματιστούμε μια νέα σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ η οποία να είναι συναφής με την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η Ευρώπη», είπε ο Μακρόν.

«Η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή είναι προς το συμφέρον μας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018, 13:58