Μακρόν: Η Μέρκελ διέσωσε την αξιοπρέπειά μας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017, 08:00
Μακρόν: Η Μέρκελ διέσωσε την αξιοπρέπειά μας
Υπεραμυνόμενος με σθένος της προσφυγικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Εμανουέλ Μακρόν τονίζει σε δηλώσεις του στη «Süddeutsche Zeitung» ότι το να κατηγορεί κάποιος την καγκελάριο ότι έκανε τη γερμανική πρωτεύουσα και ολόκληρη την Ευρώπη έρμαιο της τρομοκρατίας είναι μια «αηδιαστική υπεραπλούστευση».

Ασκώντας έμμεση κριτική στη νυν γαλλική κυβέρνηση -της οποίας υπήρξε μέλος μέχρι και τον Αύγουστο- για την επιφυλακτική προσφυγική της πολιτική, ο πρώην υπουργός Οικονομίας επισημαίνει ότι με την υποδοχή, φιλοξενία και εκπαίδευση προσφύγων, η Μέρκελ και το σύνολο της γερμανικής κοινωνίας «διέσωσαν τη συλλογική μας αξιοπρέπεια».

Το λάθος της Ευρώπης, όπως αναφέρει, είναι ότι δεν αναζήτησε εξαρχής κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις της μετανάστευσης. Όταν η Ιταλία αντιμετώπιζε ήδη προ τεσσάρων χρόνων μαζικά προσφυγικά κύματα στη Λαμπεντούζα, Γερμανία και Γαλλία την αφήσαμε μόνη της, λέει χαρακτηριστικά. Η ασφάλεια της ηπείρου, η διαχείριση της μετανάστευσης και η ενσωμάτωση προσφύγων είναι διαρκείς προκλήσεις, τις οποίες η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού, συμπληρώνει. «Η λύση έγκειται στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και όχι σε έναν αναποτελεσματικό εθνικό απομονωτισμό» τονίζει.

Εκτιμώντας, τέλος, ότι η τρομοκρατία θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη, ο Μακρόν επισημαίνει ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί τάχιστα μια κυρίαρχη Ευρώπη, που θα είναι σε θέση να προστατεύει τους πολίτες της από εξωτερικούς κινδύνους. Επίσης, και μολονότι τα ανοιχτά σύνορα βοήθησαν τη φυγή του δράστη του Βερολίνου, η ελευθερία της μετακίνησης στον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να αίρεται μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αντ' αυτού ο ίδιος ζητεί την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017, 08:16