Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει ότι το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη θα απαγορευτεί στη χώρα του μόλις βρεθεί μια εναλλακτική λύση, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Μακρόν προέβη σε αυτήν την ανακοίνωση μέσω του Twitter μετά την απόφαση που έλαβε νωρίτερα η ειδική επιτροπή Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανανεώνοντας για μία πενταετία την άδεια χρήσης του πιθανώς καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου. Η Γαλλία είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά, όμως η Γερμανία έριξε την καθοριστική θετική ψήφο, αν και στην προηγούμενη ψηφοφορία απείχε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος έκλεισε το μήνυμά του με το σύνθημα «Να κάνουμε εκ νέου μεγάλο τον πλανήτη μας».

Τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. «Η Γαλλία εύχεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει γρήγορα, όπως το είχε ανακοινώσει, προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου αξιολόγησης των χημικών ουσιών, ώστε να ενισχύσει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της» τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. ενέκριναν απρόσμενα την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για άλλα πέντε χρόνια. Η Γαλλία ήλπιζε να επιτραπεί η χρήση του ζιζανιοκτόνου για άλλα τρία ή το πολύ τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποφασιστικότητά μας, μαζί με άλλες χώρες-μέλη, επέτρεψε να μειώσουμε αισθητά τη χρονική διάρκεια που είχε προταθεί, από τα 10 στα 5 χρόνια» υπογράμμισε ο Φιλίπ.

Σε εθνικό επίπεδο, τα Υπουργεία Γεωργίας και Οικολογικής Μετάβασης θα πρέπει στις αρχές Δεκεμβρίου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον περιορισμό της χρήσης ζιζανιοκτόνων στον αγροτικό τομέα, υπενθύμισε το Ματινιόν. Θα πρέπει, επίσης, να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, ώστε να τερματιστεί «το συντομότερο δυνατόν» η χρήση της γλυφοσάτης, πρόσθεσε.

Την ίδια έκκληση, να βρεθεί κάποια λύση που θα αντικαθιστά το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, έκανε και ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ, εκφράζοντας ωστόσο ταυτόχρονα την ικανοποίησή του, επειδή οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. «κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν» και να μειώσουν την άδεια χρήσης στα 5 χρόνια, αντί για 10.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με θετικό τρόπο αυτά τα πέντε χρόνια. Θα πρέπει αυτά τα πέντε χρόνια να φανούν χρήσιμα στη γεωργία και στο περιβάλλον μας» επεσήμανε. «Είναι μια πενταετία κατά τη διάρκεια της οποίας θα εργαστούμε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, θα κινητοποιήσουμε την έρευνα, την καινοτομία, ώστε αύριο να μπορούμε να τροποποιήσουμε τις πρακτικές προς όφελος των αγροτών αλλά επίσης και του περιβάλλοντος» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης