Μακρόν: «Μεγάλη ανακούφιση η αποφυλάκιση του Λου Μπιρό»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017, 00:35
Μακρόν: «Μεγάλη ανακούφιση η αποφυλάκιση του Λου Μπιρό»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου Λου Μπιρό, ο οποίος κρατήθηκε σε τουρκικές φυλακές επί 51 ημέρες, τονίζοντας ότι η είδηση αυτή αποτελεί «μεγάλη ανακούφιση για όλους μας».

«Χαίρομαι για την αποφυλάκιση του Λου Μπιρό. Είναι μεγάλη ανακούφιση για όλους μας» έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο 27χρονος δημοσιογράφος συνελήφθη την 1η Αυγούστου στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, όταν βρέθηκαν στην κατοχή του φωτογραφίες στις οποίες πόζαρε μαζί με μέλη της συριακής κουρδικής οργάνωσης YPG που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Η αποφυλάκιση του Μπιρό, ο οποίος κρατείται στις φυλακές του Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, «επίκειται», ανέφερε ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Ο συνήγορός του, Μαρτέν Πραντέλ, τόνισε ότι ο πελάτης του θα απελαθεί αμέσως μετά ενώ η επιτροπή υποστήριξης στον Μπιρό διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει στο Παρίσι το Σάββατο.

«Η αποφυλάκιση είναι μια τεράστια ανακούφιση για την οικογένεια και τους φίλους του Λου Μπιρό. Ωστόσο το δικαστήριο του Σιρνάκ δεν έχει κλείσει την υπόθεση, θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη», ανέφερε ο δικηγόρος μέσω του Twitter.

Ο Μπιρό υποστηρίζει ότι οι φωτογραφίες που βρέθηκαν επάνω του χρονολογούνται από το 2013, όταν έκανε ένα ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης των μειονοτήτων στη Συρία. Ο δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τα τηλεοπτικά κανάλια TV5 Monde, Arte και τον ιστότοπο Slate.

Περίπου 170 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο P24 που ειδικεύεται σε θέματα ελευθερίας του Τύπου. Μεταξύ αυτών είναι και ο Τουρκογερμανός ανταποκριτής Ντενίζ Γιουτζέλ, που συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη λίστα των χωρών που συντάσσει η οργάνωση RSF σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, η Τουρκία βρίσκεται στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε επίσης την Τουρκία να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017, 00:35