Η Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) θα μπορούσε να μακροπρόθεσμα να υποδεχτεί και πάλι στους κόλπους της τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, διαφοροποιούμενος από τη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα η καγκελάριος της χώρας, Άγγελα Μέρκελ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τη G7 με αφορμή τις ενέργειές της στην Ουκρανία ήταν ένα αναγκαίο βήμα, όχι όμως και αυτοσκοπός. Τα μέλη της G7 (Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) προσκάλεσαν το 1998 τη Ρωσία στην Ομάδα αλλά ανέστειλαν τη συμμετοχή της πέρσι, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον μας να κρατάμε μακροπρόθεσμα τη G7 με την παρούσα μορφή της”, είπε ο Στάινμαϊερ μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Μια ματιά στον κόσμο μας δείχνει ότι χρειαζόμαστε τη Ρωσία ως εποικοδομητικό εταίρο σε πολλές από τις διενέξεις”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Κλίμκιν από την πλευρά του ζήτησε η σύνοδος κορυφής της G7, που θα ξεκινήσει την Κυριακή στο Μόναχο, να στείλει “ένα απλό και σαφές μήνυμα στη Ρωσία”, καταδικάζοντας την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία.

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ απάντησε ότι η Ρωσία δεν έχει ζητήσει την επιστροφή της στην G7, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης