Ο νέος πρόεδρος των Μαλδίβων, Waheed Hassan, υποσχέθηκε την Τετάρτη να επαναφέρει την ηρεμία στους δρόμους της πρωτεύουσας, ξεκαθαρίζοντας πως πρώτη του προτεραιότητα παραμένει ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η διενέργεια προεδρικών εκλογών το 2013.

«Η απόφαση του προέδρου Mohamed Nasheed να παραιτηθεί ήταν πολύ γενναία καθώς έλαβε υπόψη του τη βούληση του λαού, αποτρέποντας ενδεχόμενη αιματοχυσία. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά το 2013 και Θεού θέλοντας θα προχωρήσω στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Παράλληλα, θα συνεργαστώ στενά με όλες τις πολιτικές δυνάμεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στους δρόμους του Μαλέ και για να διασφαλίσω πως έχει επιστρέψει η τάξη στη χώρα», εξήγησε σε δηλώσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος των Μαλδίβων (MDP) υπογράμμισε πως η παραίτηση του επικεφαλής της παράταξης, Mohamed Nasheed, οφείλεται σε «παράνομες ενέργειες της Αστυνομίας».

«Δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού ενώθηκαν με τους διαδηλωτές ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον πρόεδρο. Ουσιαστικά του πρότειναν να παραιτηθεί προκειμένου να μη σημειωθεί αιματοκύλισμα στην πρωτεύουσα. Η παραίτησή του δεν ήταν ηθελημένη και έγινε προκειμένου να μη ξεσπάσει νέος κύκλος βίας. Δεν είχε άλλη επιλογή», τόνισε.

Παραίτηση με άρωμα… πραξικοπήματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, την Τρίτη σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων, Mohamed Nasheed, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τη σύλληψη ενός ανώτατου δικαστικού τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Abdulla Mohamed, επικεφαλής του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου του νησιωτικού συμπλέγματος στον Ινδικό Ωκεανό, αφέθηκε ελεύθερος αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Waheed Hassan. Κατηγορούταν ότι παρείχε συνεχή υποστήριξη σε μέλη της Αντιπολίτευσης τα οποία ασκούσαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική και εξωτερική της πολιτική.

Εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειχναν δεκάδες αστυνομικούς να έχουν ενωθεί με τους διαδηλωτές και να προχωρούν σε κατάληψη των γραφείων της κρατικής τηλεόρασης όπου στη συνέχεια μετέδιδαν μηνύματα υπέρ της Αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση των Μαλδίβων διαβεβαιώνει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Μαλέ. Μαζί με όλους τους κρατικούς θεσμούς θα εργαστεί για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας. Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης», ανέφερε η ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου λίγο μετά την αλλαγή ηγεσίας.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του νέου επικεφαλής της κυβέρνησης διέψευσε τους ισχυρισμούς του αδερφού του πρώην προέδρου, Mohamed Nasheed, πως ο τελευταίος κρατείται στο προεδρικό μέγαρο στο Μαλέ παρά τη θέλησή του.

«Οι δυνάμεις Ασφαλείας τον κρατούν αιχμάλωτο και δεν τον αφήνουν να επιστρέψει σπίτι του», είχε τονίσει ο Ibrahim Nasheed, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη σωματική ακεραιότητα του αδερφού του.

«Δεν πρόκειται για πραξικόπημα. Η μετάβαση της εξουσίας έγινε κανονικά. Ο πρώην πρόεδρος δε δέχτηκε καμία πίεση για να παραιτηθεί», τόνισε ο γραμματέας του προεδρικού γραφείου, Ahmed Thoufeeg.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Δεν αντέχει άλλα σκουπίδια η «χωματερή» των Μαλδίβων, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011, 03:46
«Τροπικός» πόλεμος στις Μαλδίβες, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 00:07

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης