Μαλαισία: Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε με νευροτοξικό χημικό που ο ΟΗΕ θεωρεί όπλο μαζικής καταστροφής

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017, 05:05
Μαλαισία: Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε με νευροτοξικό χημικό που ο ΟΗΕ θεωρεί όπλο μαζικής καταστροφής
Ο ετεροθαλής αδελφός του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν δολοφονήθηκε με ένα ιδιαίτερα τοξικό χημικό όπλο, γνωστό ως νευροτοξικό παράγοντα VX, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της μαλαισιανής αστυνομίας.Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ εξέπνευσε έπειτα από επίθεση που δέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ την περασμένη Δευτέρα, ενώ προετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Μακάου.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν δηλώσει πως ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος ζούσε στο κινεζικό έδαφος του Μακάου υπό την προστασία του Πεκίνου, εκτελέστηκε από Βορειοκορεάτες πράκτορες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα εργαστηριακά δείγματα που ελήφθησαν από το μάτι και το πρόσωπο ενός Βορειοκορεάτη υπηκόου από το χημείο του κράτους της Μαλαισίας έφεραν ίχνη του VX, το οποίο θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο αρχηγός της μαλαισιανής αστυνομίας Χαλίντ Αμπού Μπάκαρ είπε ότι οι αναλύσεις όλων των δεδομένων από τον τόπο του εγκλήματος συνεχίζονται, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι μια Βιετναμέζα και μια Ινδονήσια είχαν απλώσει ένα υγρό στο πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ναμ και μετά έπλυναν τα χέρια τους και τράπηκαν σε φυγή.

Πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου που δημοσιεύθηκαν από το ιαπωνικό κανάλι Fuji TV δείχνουν τη στιγμή κατά την οποία οι γυναίκες φαίνονται να επιτίθενται στον Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος αργότερα φαίνεται στα πλάνα να ζητεί ιατρική βοήθεια από υπαλλήλους του νοσοκομείου, για να ξεψυχήσει κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Ο παράγοντας VX είναι άγευστο και άοσμο χημικό, και η χρήση του απαγορεύεται με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, εκτός από χρήση «έρευνας ή ιατρικών ή φαρμακευτικών λόγων».

Μπορεί να παρασκευαστεί σε μορφή υγρού, κρέμας ή προωθούμενου αερίου. Εάν απορροφηθεί σε μεγάλες δόσεις, επιφέρει τον θάνατο σε 15 λεπτά, σύμφωνα με το Χημικό Βιολογικό Κέντρο Έντζγουντ του αμερικανικού στρατού, και θεωρείται το τοξικότερο γνωστό αέριο στον κόσμο.

Χθες η Μαλαισία ζήτησε από την Ιντερπόλ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους τέσσερις Βορειοκορεάτες υπηκόους που θεωρούνται ύποπτοι για τον φόνο.

Η αστυνομία κρατεί επίσης και άλλον έναν Βορειοκορεάτη, ενώ αναζητεί άλλα επτά άτομα σε σχέση με τον φόνο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017, 05:06