Ο πρόεδρος του Μαλί, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, επικεφαλής μιας συμμαχίας πέντε κρατών της περιοχής του Σαχέλ στην Αφρική, ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει την απαγόρευση εισόδου που επέβαλε στους πολίτες του Τσαντ, επισημαίνοντας πως εάν δεν γίνει αυτό θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι δεσμεύσεις της χώρας αυτής στη συνεργασία για ζητήματα ασφαλείας.

Αναλυτές εξέφρασαν την έκπληξή τους όταν το Τσαντ, χώρα που αποτελεί σύμμαχο-κλειδί για την Ουάσινγκτον από την εποχή του ψυχρού πολέμου, προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τη Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα, στον κατάλογο των κρατών οι πολίτες των οποίων απαγορεύεται να εισέρχονται στην αμερικανική επικράτεια, δυνάμει του διευρυμένου αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός του Τσαντ συμμετέχει στις επιχειρήσεις εναντίον διαφόρων ένοπλων οργανώσεων στην περιοχή και διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στις επιχειρήσεις για να απωθηθούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, όταν προσπάθησαν να καταλάβουν εδάφη της βορειοανατολικής Νιγηρίας το 2015. Δυνάμεις του Τσαντ βρίσκονται εξάλλου στην πρώτη γραμμή στο ασταθές βόρειο Μαλί, όπου τζιχαντιστές είχαν τρέψει σε φυγή τις τοπικές αρχές πριν από πέντε χρόνια.

Μόλις τον Φεβρουάριο το Τσαντ, χώρα που αποτελεί επίσης σύμμαχο-κλειδί για τη Γαλλία, είχε φιλοξενήσει γυμνάσια με τη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας προσπάθειας καλύτερης εκπαίδευσης των χωρών της συμμαχίας G5 Σαχέλ (Τσαντ, Μαλί, Νίγηρας, Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο).

«Ο πρόεδρος της G5 θεωρεί ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να πλήξει τη δέσμευση του Τσαντ, το οποίο μέχρι τώρα έχει δείξει πως είναι ένας εταίρος-κλειδί στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στο Σαχέλ και πέρα από αυτό», ανέφερε ο Κεϊτά σε μια ανακοίνωση που έστειλε σε δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Μαλί απηύθυνε έκκληση στην Ουάσινγκτον «να επανεξετάσει το ζήτημα και να άρει τις κυρώσεις εναντίον του Τσαντ». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Τσαντ είχαν δηλώσει κατάπληκτοι για την απόφαση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την «ακατανόητη».

Το νέο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, χωρίς ημερομηνία λήξης, εντάσσεται στις πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ ότι θα μείωνε τη μετανάστευση προς τη χώρα του και θα καθιστούσε αυστηρότερους τους ελέγχους ασφαλείας, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που αποκαλεί «Πρώτα η Αμερική».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης