Μαλί: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015, 08:24
Μαλί: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών
Ένοπλοι δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές του Μαλί ανήκουν σε ισλαμιστική οργάνωση, επιτέθηκαν σε μια πόλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Μαυριτανία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, 3 στρατιώτες και εννέα επιτιθέμενοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δεν κατονομάζει τους δράστες της επίθεσης, αλλά ένας ανώτερος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού και έδωσαν αυτόπτες μάρτυρες καταδεικνύουν πως επρόκειτο για ισλαμιστές που ανήκουν στη φυλή Πελ.

Η επίθεση σημειώθηκε μόλις μια εβδομάδα αφότου μια συμμαχία ανταρτών υπό την ηγεσία των Τουαρέγκ υπέγραψε μια ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση με στόχο τον τερματισμό της εξέγερσής τους, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις αρχές να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών.

Η έφοδος σημειώθηκε στην πόλη Ναρά, περίπου 30 χλμ. νότια των συνόρων με τη Μαυριτανία και 380 χλμ. από την πρωτεύουσα Μπαμακό, και διήρκεσε πολλές ώρες. Σφοδρές μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη ως περίπου το μεσημέρι, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο νωρίς το απόγευμα.

Η ανακοίνωση του στρατού ανέφερε ότι στόχος της επίθεσης ήταν ένα στρατόπεδο, όμως ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι στόχος έγινε επίσης μια τράπεζα. Ο Σουλεϊμάν Ντεμπελέ, στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, έκανε λόγο περί μιας «καλά σχεδιασμένης επιχείρησης».

Στρατιώτες έκαναν έρευνα πόρτα-πόρτα κατά τη διάρκεια μιας εκκαθαριστικής επιχείρησης το απόγευμα. Ένας κάτοικος είπε ότι πτώματα κείτονταν στους δρόμους μετά τις μάχες.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματικό του στρατού οι δράστες της επίθεσης ήταν κυρίως μέλη φυλής των Πελ και μαχητές που συνδέονται με την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ).

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015, 08:24