Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονταν για αρκετές ώρες οι Αρχές της Μάλτας λόγω αεροπειρατείας σε αεροσκάφος λιβυκών αερογραμμών.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι αεροπειρατές ανήκουν σε δυνάμεις που στήριζαν τον Λίβυο συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι μέχρι τη βίαιη ανατροπή και τον θάνατό του τον Οκτώβριο του 2011

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το αεροπλάνο τύπου AIRBUS A320 της εταιρείας AFRIQIYAH AIRWAYS, με 118 επιβαίνοντες (111 επιβάτες, εκ των οποίων 82 άνδρες, 28 γυναίκες και ένα βρέφος, σύμφωνα με tweet του  πρωθυπουργού της Μάλτας) εκτελούσε εσωτερική πτήση από τη Λιβύη και προσγειώθηκε εκτάκτως στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Βαλέτα.

Τα μέσα ενημέρωσης της νησιωτικής χώρας μετέδωσαν ότι στο εσωτερικό του αεροπλάνου υπάρχουν δύο ένοπλοι οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να ανατινάξουν το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Malta Today, οι δύο αεροπειρατές αιτούνται πολιτικό άσυλο στη Μάλτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους δύο αεροπειρατές ζητούσε την απελευθέρωση του γιου του Καντάφι,Σαΐφ, από τις φυλακές. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι αεροπειρατές ανήκουν σε δυνάμεις που στήριζαν τον Λίβυο συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι μέχρι τη βίαιη ανατροπή και τον θάνατό του τον Οκτώβριο του 2011.

Σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας στο Twitter, οι αεροπειρατές και τα τελευταία μέλη του πληρώματος έφυγαν από το αεροσκάφος.

 
Η εικόνα, όπως μετέδωσε η τηλεόραση της Μάλτας, παρουσιάζει τα μέλη του πληρώματος και τους αεροπειρατές να φεύγουν από το αεροσκάφος

Η αεροπειρατεία έλαβε τέλος και οι δράστες συνελήφθησαν μετά την έξοδό τους από το αεροπλάνο, προφανώς οικειοθελώς

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας προηγουμένως είχε αναρτήσει ότι ενδεχομένως στο αεροσκάφος να παραμένουν πλέον, μόνο δύο αεροπειρατές και μέλη του πληρώματος. Σε προηγούμενες αναρτήσεις ο ίδιος είχε ανακοινώσει την σταδιακή απελευθέρωση των επιβατών και των μελών του πληρώματος.



Το λεωφορείο που μετέφερε τους επιβάτες



Νωρίτερα στα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση της Μάλτας, εμφανίστηκε έξω από την πόρτα του αεροπλάνου ένας άνδρας κουνώντας μια σκουρόχρωμη πράσινη σημαία (σ.σ.: την πρώην πράσινη σημαία της Λιβύης) και στη συνέχεια μπήκε στο αεροσκάφος.

Φωτογραφία που δημοσιεύεται στη Daily Mail  όπου φέρεται να είναι το εσωτερικό του αεροσκάφους των λιβυκών αερογραμμών και στο βάθος διακρίνεται ο αεροπειρατής

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά οι αεροπειρατές αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Επί τόπου στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις ασφαλείας με ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων, καθώς και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. 

Οι πρώτες εικόνες από το αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μάλτας:


Ο πρωθυπουργός της Μάλτας σε ανάρτησή του το πρωί της Παρασκευής στο Twitter δήλωσε πως είχε ενημερωθεί για πιθανή κατάσταση αεροπειρατείας σε εσωτερική πτήση της Λιβύης, στην οποία έγινε εκτροπή στη Μάλτα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης