Μία ομάδα Βορειοαφρικανών μεταναστών που είχαν διασωθεί από το βυθιζόμενο πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν αποβιβάστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή στη Μάλτα, μερικές ώρες αφότου η κυβέρνηση είχε πει ότι δεν θα επιτρεπόταν πλέον η άφιξη μεταναστών μετά το κλείσιμο των λιμανιών της εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού.

Οι 64 μετανάστες διασώθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας από ένα πλεούμενο μέσα στη ζώνη διάσωσης της Μάλτας νότια του νησιού και μεταφέρθηκαν στη στεριά. Χθες Πέμπτη η Μάλτα ακολούθησε την Ιταλία, τη χώρα που έχει καταγράψει μέχρι τώρα τους περισσότερους θανάτους από την επιδημία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιτρέπει πλέον σε σκάφη στα οποία επιβαίνουν μετανάστες να αποβιβάζονται στην ξηρά λόγω του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μαλτέζικη κυβέρνηση ανέφερε σε μια δήλωση πως οι ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούσαν τους μετανάστες για κάποιες ώρες προτού τους περισυλλέξει ένα περιπολικό σκάφος.

Ωστόσο είπε πως η Μάλτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα γίνουν και άλλες διασώσεις και δεν θα επιτρέψει άλλες αποβιβάσεις διασωθέντων επειδή οι πόροι υφίστανται πίεση από την πανδημία της COVID-19.

Τις νέες αφίξεις υποδέχθηκαν στρατιώτες που φορούσαν στολές προστασίας από βιολογικό πόλεμο λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Θα παραμείνουν υπό κράτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι προς το συμφέρον, και στην ευθύνη, αυτών των ανθρώπων να μην υποβάλλουν τους εαυτούς τους στη δοκιμασία ενός ριψοκίνδυνου ταξιδιού σε μια χώρα η οποία δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει ένα ασφαλές λιμάνι», ανέφερε η κυβέρνηση.

Η Μάλτα έχει επιβάλει 14ήμερη καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα, έχει κλείσει τα σχολεία και έχει πει στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τον πρώτο θάνατο από την COVID-19, την ασθένεια που συνδέεται με τον κορωνοϊό, και είχε καταγράψει 319 κρούσματα μέχρι και χθες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Έπειτα από μια σχετική ανάπαυλα στις αφίξεις πλεούμενων με μετανάστες από την Αφρική, οι αριθμοί άρχισαν να ανεβαίνουν πάλι τους πρώτους δύο μήνες του έτους, για να πέσουν απότομα τον Μάρτιο, καθώς η Ιταλία επλήγη από την επιδημία του κορωνοϊού.

Πριν από την κρίση, σκάφη ναυλωμένα από ανθρωπιστικές οργανώσεις περιέπλεαν τακτικά τις ακτές της Λιβύης με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών από επισφαλή πλεούμενα. Τα περισσότερα έχουν αποσυρθεί, αλλά το πλοίο Alan Kurdi της γερμανικής ΜΚΟ Sea Eye επανήλθε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και περισυνέλεξε 150 μετανάστες τη Δευτέρα.

Με τα λιμάνια της Ιταλίας και της Μάλτας, των δύο πιο κοντινών ευρωπαϊκών χωρών κλειστά, δεν είναι σαφές πού θα μεταφερθούν.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης