Μάλτα: Η χώρα δέχθηκε να φιλοξενήσει «προσωρινά» 11 μετανάστες

Μάλτα: Η χώρα δέχθηκε να φιλοξενήσει «προσωρινά» 11 μετανάστες
Οι 11 Αφρικανοί μετανάστες που διασώθηκαν από ισπανικό αλιευτικό, το οποίο κατόπιν περιφερόταν επί 10 ημέρες στη Μεσόγειο, σε αναζήτηση λιμανιού για την υποδοχή τους, μπόρεσαν τελικά να φθάσουν στη Μάλτα, όπου θα φιλοξενηθούν, αλλά μόνο «προσωρινά», ανακοίνωσε μια ΜΚΟ.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν αργότερα στην Ισπανία, αφού υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις στη Μάλτα, ανέφερε η οργάνωση ProActiva Open Arms σε ανακοίνωσή της.

«Το σκάφος Nuestra Madre Loreto κατευθύνεται προς τη Μάλτα για να αποβιβάσει τους 11 μετανάστες» ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η αντιπροεδρία της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Το σκάφος μετέφερε αρχικά 12 μετανάστες, υπηκόους του Νίγηρα, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Σενεγάλης και της Αιγύπτου, που διέσωσε από φουσκωτό που είχε αναχωρήσει από τις ακτές της Λιβύης. Ζούσαν μαζί με τα 13 μέλη του πληρώματος από την 22α Νοεμβρίου.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά ότι ζήτησε, μάταια, από τη Λιβύη να δεχθεί να πάρει πίσω τους μετανάστες, πριν απευθύνει εκκλήσεις για την υποδοχή τους στις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Μάλτας.

Ο καπετάνιος του αλιευτικού, ο Πασκουάλ Ντουρά, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν του επέτρεψε να μπει το πλοίο του στα λιμάνια της. Προειδοποίησε την Τρίτη ότι η κατάσταση ήταν πια «οριακή» στο σκάφος του, καθώς το πλήρωμα είχε πλέον προμήθειες για έξι ως επτά ημέρες και πως ερχόταν καταιγίδα.

Η ισπανική ΜΚΟ ProActiva Open Arms προσέφερε κατόπιν βοήθεια στο πλοίο, που παρέμενε «αποκλεισμένο» στη Μεσόγειο, κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο καπετάνιος του, από τα τέλη Νοεμβρίου.

Χάρη στην υποστήριξη της ΜΚΟ, ένας από τους 12 μετανάστες, «σε κατάσταση προχωρημένης αφυδάτωσης», μεταφέρθηκε στη Μάλτα με ελικόπτερο που έστειλαν οι υπηρεσίες διάσωσης της χώρας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, το ισπανικό αλιευτικό απείχε «12 ναυτικά μίλια» από τις ακτές της Μάλτας και «ένα πλοίο του μαλτέζικου λιμενικού σώματος» θα πήγαινε να το προσεγγίσει για να παραλάβει τους 11 μετανάστες. Τους μετέφερε εν τέλει στην ξηρά το βράδυ.

Ο ιδρυτής της ProActiva Open Arms, ο Όσκαρ Καμπς, κατήγγειλε μέσω Twitter μια «αργοπορημένη», «κακή», «ανενδοίαστη» αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών, που αντιμετώπισε σαν «παιγνίδι» την «ασφάλεια ανθρώπων» και έθεσε σε «κίνδυνο» το πλήρωμα του ισπανικού αλιευτικού.

Από τη μεριά της, στη δική της ανακοίνωση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας τόνισε πως η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό «πρέπει να είναι κοινή» και ότι «πρέπει όλοι να τηρούμε τους διεθνείς και τους κοινοτικούς κανόνες».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε την Παρασκευή να βρεθεί «επείγουσα λύση», τονίζοντας πως εξέφρασε στην ισπανική κυβέρνηση την «έντονη ανησυχία της για την πιθανότητα αναγκαστικής επιστροφής των ανθρώπων που δασώθηκαν στη Λιβύη», την οποία δεν θεωρεί ασφαλή προορισμό.

Η Ισπανία μετατράπηκε εφέτος στη βασική πύλη εισόδου των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν διά θαλάσσης σε χώρες της Ευρώπης, μετά την απόφαση της Ιταλίας να κλείσει τα λιμάνια της. Αλλά η θαλάσσια οδός της κεντρικής Μεσογείου παραμένει η πιο θανάσιμη: σε αυτή καταγράφηκαν 1.277 από τους 2.075 θανάτους τους οποίους καταμετρά έως τώρα εφέτος ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 10:21