Ο τζιχαντιστής τρομοκράτης ήθελε να σκοτώσει μικρά παιδιά και εφήβους. Η επιλογή η δική του καθώς και του ισλαμικού κράτους που ανέλαβε την ευθύνη ήταν ξεκάθαρη. Ο χώρος, η χρονική στιγμή αλλά  και η κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού αποδεικνύουν πως οι ισλαμιστές στόχευαν στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό νεκρών και τραυματιών. 

Ο δράστης είναι νεκρός μετά την πυροδότηση του μηχανισμού που έφερε απάνω του. Η αστυνομία γνωρίζει την ταυτότητά του αλλά αρνείται να την αποκαλύψει διότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανού δικτύου ισλαμιστών που λειτουργεί στο Μάντσεστερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέλαβαν την έρευνα για τον εντοπισμό του δικτύου αυτού -αν υπάρχει- με δεδομένο ότι ο δράστης φέρεται να είναι και αυτός Βρετανός και μέλος της ευρύτερης μουσουλμανικής κοινότητας της Μεγάλης Βρετανίας. Οι χώροι γύρω από το Μάντσεστερ Αρένα θα παραμείνουν αποκλεισμένοι έτσι ώστε να ανιχνευθούν τα περισσότερα δυνατά στοιχεία.

Οι Αρχές αρνούνται να αποκαλύψουν τον ακριβή αριθμό των τραυματιών που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στην εντατική. Από ακριτομυθείες ωστόσο μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι πολλοί οι τραυματίες σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ενώ τουλάχιστον 12 ανήλικα παιδιά έχουν μεταφερθεί στα οχτώ νοσοκομεία του Μάντσεστερ χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάστασή τους.

Το νεαρότερο θύμα της τραγωδίας είναι δυστυχώς η Σάφι Ρ. Ρούσσος, Κύπρια στην καταγωγή τρίτης γενιάς η οποία ήταν μαθήτρια δημοτικού σχολείου. 

Αρχικά, η ανήλικη εμφανιζόταν ως αγνοουμένη, ωστόσο λίγο μετά τις 14.35 το μεσημέρι, ο θείος της ανήλικης μιλώντας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η ανιψιά του είναι νεκρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως πολλοί γονείς των οποίων τα παιδιά βρίσκονταν στην συναυλία εξακολουθούν να βιώνουν στιγμές αγωνίας και τρόμου.

Από χθες το βράδυ άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο tweets από ανθρώπους που δεν είχαν καταφέρει ακόμα να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν το hashtag #ManchesterMissing, προκειμένου να κυκλοφορήσουν φωτογραφίες χαμένων παιδιών και νεαρών, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τους εντοπίσουν.



Ταυτοποιήθηκε το πρώτο θύμα 

Μία 18χρονη θαυμάστρια της διάσημης τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε ήταν το πρώτο θύμα της πολύνεκρης επίθεσης που ταυτοποιήθηκε.

Πρόκειται για την Georgina Bethany Callander. Οι φίλοι της άτυχης 18χρονης ανεβάζουν φωτογραφίες στo Twitter με τη φωτογραφία της, αναφέροντας πόσο γλυκό κορίτσι ήταν και πόσο θα τους λείψει η παρουσία της.

Μάλιστα, σε μία από τις φωτογραφίες, η Georgina απεικονίζεται με την αγαπημένη της τραγουδίστρια σε παλαιότερη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, πριν από δύο χρόνια.

Σύλληψη 23χρονου για την επίθεση 

Σε αστυνομική επιχείρηση στο Μάντσεστερ συνελήφθη ένας άνδρας 23 ετών, καθώς φέρεται να συνδέεται με τη χθεσινή αιματηρή επίθεση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε.


(Φωτογραφία από τη σύλληψη)

Την πληροφορία μετέδωσε το BBC χωρίς να έχουν γίνει γνωστά περαιτέρω στοιχεία.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης με την ειδική ομάδα εκτάκτων αναγκών Cobra, ενημέρωσε πως η αστυνομία πιστεύει πως γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη, ωστόσο προς το παρόν αποφεύγει να δώσει περισσότερα στοιχεία, μέχρι να τα επαληθεύσει.

(Bίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση, Amaq.

Η οργάνωση ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο στάδιο Manchester Arena.

Νωρίτερα ένας υποστηρικτής του ISIS εμφανίστηκε σε video να λέει: «Αυτή είναι μόνο η αρχή. Τα λιοντάρια στη σημαία του Ισλαμικού Κράτους θα επιτεθούν σε όλους τους άπιστους και τους προδότες».

Ο ίδιος στο τέλος του βίντεο σηκώνει ένα χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένη η λέξη «Μάντσεστερ» καθώς και η χθεσινή ημερομηνία, στα αγγλικά.

Το παρακάτω βίντεο αναρτήθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση

Εκκένωση σταθμού – Εκρήξεις στο Fallowfield του Manchester

Πανικός επικρατεί σήμερα στη Βρετανία μετά την χθεσινή επίθεση. Το πρωί εκκενώθηκε σταθμός στο Λονδίνο, λόγω ύποπτου πακέτου, που τελικά αποδείχθηκε λάθος συναγερμός και το μεσημέρι επικράτησε αναστάτωση στο Fallowfield του Manchester μετά από μαρτυρίες κατοίκων που έκαναν λόγο για εκρήξεις.  

Συγκεκριμένα στο κέντρο Arndale η αστυνομία προχώρησε σε εκκένωση καθώς εντοπίστηκε ύποπτος άντρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος και ένας άντρας έχει συλληφθεί. Το εμπορικό κέντρο ξανάνοιξε λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης