Μαρακές: Eγκρίθηκε επισήμως το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Μαρακές: Eγκρίθηκε επισήμως το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση
Το παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση εγκρίθηκε επισήμως σήμερα στο Μαρακές του Μαρόκου ενώπιον μιας διακυβερνητικής διάσκεψης περίπου 150 χωρών, αν και το ενέκριναν λιγότερες κυβερνήσεις απ' όσες είχαν προηγουμένως εργασθεί για την πρόταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα ανακοίνωσε την απόφαση ως οικοδεσπότης της διάσκεψης του ΟΗΕ που διεξάγεται στο Μαρακές.

Να εργαστούν από κοινού για «ένα ασφαλές, με λιγότερο φόβο και περισσότερη ευημερία μέλλον τόσο για τις δικές μας κοινωνίες όσο και για τους μετανάστες ανά τον κόσμο, δηλαδή για όλους μας», κάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.

«Είστε εδώ επειδή αναγνωρίζετε τη σημασία του Συμφώνου ως έναν οδικό χάρτη που θα αποτρέψει τα δεινά και το χάος, και θα παράσχει στρατηγικές συνεργασιών που θα είναι επωφελείς για όλους» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ απευθυνόμενος στους εκπροσώπους - αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους- περίπου 150 κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη, που δίνουν το «παρών» στο Μαρακές.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης, ο κ. Γκουτιέρες χαιρέτισε τη θερμή, όπως τόνισε, παγκόσμια στήριξη στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε ορισμένες χώρες, οι οποίες και οδήγησαν σε απουσία τους από τη σύνοδο του Μαρακές, σημείωσε: «Μπορώ απλώς να ελπίζω ότι θα δουν την αξία του Συμφώνου για τις δικές τους κοινωνίες και θα ενωθούν μαζί μας σε αυτό το εγχείρημα».

Όπως επεσήμανε, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν είναι συνθήκη, παρέχει μια πλατφόρμα για ανθρώπινη, συνετή και αμοιβαία επωφελή δράση και ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως δεν είναι δεσμευτικό. «Είναι ένα πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας, βασισμένο σε μια διακυβερνητική διαδικασία διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, που επαναβεβαιώνει ειδικά την αρχή της κυριαρχίας των κρατών, συμπεριλαμβανομένου του κυρίαρχου δικαιώματος ενός κράτους να καθορίζει την εθνική μεταναστευτική του πολιτική και του δικαιώματός του να διαχειρίζεται τη μετανάστευση στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

«Οι εθνικές πολιτικές είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχουν με τη διεθνή συνεργασία» ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως υπάρχει μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν διάφοροι μύθοι γύρω από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, τους οποίους και επιχείρησε να διαλύσει. Μεταξύ αυτών, ο μύθος, όπως τόνισε, ότι η μετανάστευση αφορά κυρίως στη μετακίνηση ανθρώπων από τον Νότο προς τον παγκόσμιο Βορρά. «Η μετανάστευση από τον Νότο προς τον Νότο σήμερα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι από τον Νότο προς τον Βορρά. Για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότεροι Αφρικανοί μετανάστες σε άλλες αφρικανικές χώρες απ' ό,τι στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του παγκόσμιου πληθυσμού μετακινείται μεταξύ των χωρών με ασφαλή και ομαλό τρόπο», αλλά η παράτυπη μετανάστευση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους από το 2000 μέχρι σήμερα. «Αυτό είναι μια πηγή συλλογικής ντροπής» υπογράμμισε ο κ. Γκουτιέρες.

«Πίσω από κάθε νούμερο υπάρχει ένα άτομο -μια γυναίκα, ένα παιδί, ένας άνδρας, που απλώς ονειρευόταν ό,τι και ο καθένας μας, μια ευκαιρία, αξιοπρέπεια και μια καλύτερη ζωή» επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον φόβο της ψευδούς ρητορικής. Οι κοινωνίες είναι ισχυρότερες, πιο ανθεκτικές και εμπλουτισμένες, όχι απειλούμενες από τη διαφορετικότητα».

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο, σημείωσε ο κ. Γκουτιέρες, βασίζεται σε δύο απλές ιδέες: πρώτον στο ότι η μετανάστευση υπήρχε πάντα - αλλά σε έναν κόσμο όπου είναι περισσότερο από ποτέ αναπόφευκτη και απαραίτητη, θα πρέπει να υπάρχει καλή διαχείριση και να είναι ασφαλής, όχι παράτυπη και επικίνδυνη.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018, 12:06