Ένας διαδηλωτής ο οποίος βρισκόταν σε κώμα μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το βόρειο Μαρόκο υπέκυψε σήμερα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, δήλωσαν ένας δικηγόρος κι ένας δικαστικός.

Ο Ιμάντ ελ Ατάμπι, 22 ετών, από την πόλη αλ Χουσέιμα του βόρειου Μαρόκου, είναι ο πρώτος διαδηλωτής που πέθανε αφότου ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στους δρόμους στη Ριφ τον Οκτώβριο για να διαμαρτυρηθεί για τη διαφορά, την αδικία και την υπανάπτυξη της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θάνατος του νεαρού αναμένεται να αναζωπυρώσει την ένταση και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις στην περιοχή, που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα τμήματα της χώρας και είναι οι μεγαλύτερες στο Μαρόκο μετά το 2011, τη χρονιά της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Ο Ατάμπι υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης την 20ή Ιουλίου, όταν ξέσπασαν επεισόδια αφού η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. Η κινητοποίηση στη Χουσέιμα δεν είχε εγκριθεί από τις αρχές.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες τραυματίστηκε ο νεαρός αμφισβητούνται: οι αρχές λένε ότι ο Ατάμπι χτυπήθηκε στο κεφάλι από πέτρες. Αργότερα, διαβεβαίωσαν ότι θα διεξαγάγουν έρευνα. Αντίθετα, ο Αμπντεσαντάκ Ελμπουσατάουι, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του νεαρού και επιβεβαίωσε τον θάνατό του, τόνισε πως πιθανότατα χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα κάνιστρο δακρυγόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην οικογένειά του δεν επιτράπηκε να συμβουλευτεί τα ιατρικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τα αίτια του τραυματισμού του και την κατάστασή του», είπε ο Ελμπουσατάουι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο γενικός εισαγγελέας της αλ Χουσέιμα επίσης επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ατάμπι στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ραμπάτ όπου νοσηλευόταν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MAP.

«Θεωρούμε ότι το κράτος έχει άμεση ευθύνη για τον θάνατό του και απαιτούμε να διεξαχθεί μια αληθινή, αξιόπιστη έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του και να αποδοθεί δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο Γιούσεφ αλ Ραϊσούνι, στέλεχος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου.

Η ίδια οργάνωση καταφέρθηκε κυρίως εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Το κίνημα που δραστηριοποιείται εναντίον της «περιθωριοποίησης» της περιοχής είχε ξεκινήσει μετά τον θάνατο ενός ιχθυοπώλη, του Μουχσίν Φίκρι. Ο Φίκρι συνθλίφτηκε από ένα απορριμματοφόρο ενώ προσπαθούσε να μαζέψει ψάρια που είχαν κατασχέσει οι αστυνομικοί και είχαν πετάξει στα σκουπίδια.

Ο θάνατός του έγινε σύμβολο της στέρησης της αξιοπρέπειας των ντόπιων εξαιτίας της κατάχρησης εξουσίας των αρχών για πολλούς στην περιοχή.

Η ένταση είχε μειωθεί κατά τι στα τέλη του Ιουλίου, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης από διάφορες περιοχές της αλ Χουσέιμα με ιδιαίτερο συμβολισμό και τη χάρτη που απένειμε ο βασιλιάς του Μαρόκου σε περίπου 40 φυλακισμένα μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας. Πάνω από 150 ακόμη μέλη του «Χιράκ», όπως αποκαλείται το κίνημα αυτό, παραμένουν στη φυλακή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης