Με αφορμή την 44η επέτειο της «Πράσινης Πορείας» στο Μαρόκο, ο Βασιλιάς απηύθυνε διάγγελμα προς το μαροκινό έθνος και τη διεθνή κοινότητα. Σημειώνεται πως η σημαντική αυτή επέτειος τιμά την ειρηνική πορεία 350.000 μαροκινών πολιτών, ανδρών και γυναικών, προς το νότιο τμήμα της χώρας, το 1975, με σκοπό την ανάκτηση των εδαφών της Σαχάρας, τα οποία τελούσαν υπό ισπανική κατοχή από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο Βασιλιάς κατά το διάγγελμά του μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη μιας  ολοκληρωμένης και ισορροπημένης προσέγγισης της ανάπτυξης στις περιφέρειες του κράτους , συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών της Σαχάρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ανακοίνωσε σειρά μελλοντικών έργων, δίνοντας έμφαση στην επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου με στόχο τη σύνδεση των πόλεων Μαρακές και Αγκαντίρ, καθώς και στην ανάπτυξη του οδικού δικτύου έως την Ντάχλα, έργα που θα συμβάλλουν – όπως είπε – στην άρση της απομόνωσης στην οποία βρίσκεται το νότιο τμήμα της χώρας.

Ο Βασιλιάς τόνισε ότι «η μαροκινή Σαχάρα είναι η πύλη του Μαρόκου προς την υποσαχάρια Αφρική».

Σχετικά με το ζήτημα της μαροκινής Σαχάρας, επανέλαβε ότι  «η Πρωτοβουλία αυτονομίας συνιστά απτή εφαρμογή της ζητούμενης λύσης  και τη μόνη οδό προς τη διευθέτηση της διαμάχης, με απόλυτο σεβασμό στην εθνική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασιλικό αυτό διάγγελμα έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση, στις 30 Οκτωβρίου του  2019, από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του ψηφίσματος 2494 σχετικά με το ζήτημα της μαροκινής Σαχάρας.

Το ψήφισμα αυτό έστειλε στη διεθνή κοινότητα τρία βασικά μηνύματα:

– Το πρώτο μήνυμα αφορά τη διαδικασία συζητήσεων μέσω στρογγυλής τραπέζης, ως μοναδικό πλαίσιο εξεύρεσης λύσης στην περιφερειακή αυτή διένεξη.

– Το δεύτερο μήνυμα αφορά την επαναφορά της δωδεκάμηνης θητείας για τη MINURSO. Με αυτό τον τρόπο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν μεγαλύτερη ηρεμία κατά τη διαδικασία και ζητά να ληφθεί υπόψη ότι, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα μέρη θα συμμετέχουν πλήρως και υπεύθυνα στην αναζήτηση λύσης.

– Το τρίτο μήνυμα αναγνωρίζει τη λυσιτέλεια της μαροκινής προσέγγισης και ενισχύει την τρέχουσα θετική δυναμική σχετικά με τα θεμελιώδη στοιχεία της θέσης του Βασιλείου του Μαρόκου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης