Δικαστήριο της Καζαμπλάνκα επικύρωσε χθες Παρασκευή σε δεύτερο βαθμό τις ποινές που είχαν επιβληθεί στους ακτιβιστές του κινήματος Χιράκ, το οποίο συγκλόνισε την περιοχή του Ριφ στο βόρειο Μαρόκο το 2016-17.

Οι συγγενείς των 42 κατηγορούμενων άρχισαν να φωνάζουν οργισμένοι και να κλαίνε όταν άκουσαν την απόφαση του εφετείου της Καζαμπλάνκα, η οποία ανακοινώθηκε έπειτα από πέντε ώρες διαβουλεύσεων και μετά το πέρας της δίκης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζήτω ο λαός», «Διεφθαρμένο κράτος», «Ζήτω το Ριφ», φώναζε το πλήθος έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Οι αρχές κατηγορούν τους ακτιβιστές ότι είναι αυτονομιστές.

Διαδηλώσεις συγκλόνισαν το Μαρόκο το 2016 και το 2017 μετά τον θάνατο ενός πλανόδιου πωλητή ψαριών. Ο Μοχσίν Φίκρι σκοτώθηκε όταν τον συνέθλιψε ένα απορριμματοφόρο στην πόλη αλ Χοσέιμα την ώρα που προσπαθούσε να προστατεύσει τα προϊόντα του τα οποία ήθελε να κατασχέσει η αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θάνατός του τον Οκτώβριο του 2016 προκάλεσε ένα κύμα οργής, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στον δρόμο κατηγορώντας τις αρχές για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά.

Το κίνημα αυτό, που ονομάστηκε Χιράκ, επεκτάθηκε σε όλη την περιοχή του Ριφ, ενώ περίπου 400 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Τον Ιούνιο του 2018 δικαστήρια καταδίκασαν τον επικεφαλής του κινήματος, τον 39χρονο Νάσερ Ζεφζάφι, σε 20 χρόνια κάθειρξη, όπως και τον ακτιβιστή Ουάσιμ αλ Μπουστάτι και τον Σάμιρ Γιντ. Άλλοι 39 ακτιβιστές του κινήματος Χιράκ καταδικάστηκαν σε ποινές ως 15 χρόνια κάθειρξη. Συνολικά 53 άνθρωποι δικάζονταν.

Οι ποινές είχαν προκαλέσει τότε σφοδρές αντιδράσεις στο Μαρόκο, με διαδηλωτές να ζητούν να δοθεί αμνηστία στους καταδικασθέντες ή την απελευθέρωσή τους. Επικρίσεις προήλθαν και από πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έντεκα από τους καταδικασθέντες πήραν τελικά χάρη τον Αύγουστο από τον βασιλιά Μοχάμεντ Στ’ του Μαρόκου.

Χθες το δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις που είχαν υποβάλει οι 42 ακτιβιστές.

Ο Ζεφζάκι έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο του κινήματος αμφισβήτησης με τους πύρινους λόγους του εναντίον του «διεφθαρμένου» κράτους και της «αυθαιρεσίας» της εξουσίας. Όπως και 37 άλλοι συγκατηγορούμενοί του έχει μποϊκοτάρει την διαδικασία στο εφετείο, αφού είχε καταγγείλει ως «πολιτική» την δίκη του σε πρώτο βαθμό.

Το 2018 ο Ζεφζάκι ήταν μεταξύ των φιναλίστ για το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξάλλου την Τετάρτη μια ομάδα 24 ευρωβουλευτών ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών του λαϊκού κινήματος του Χιράκ.

Απαντώντας στις επικρίσεις οι μαροκινές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η δικαστική διαδικασία τήρησε τους διεθνείς κανόνες, ενώ υπογραμμίζουν ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης