Η χθεσινή απόφαση περί απόσυρσης της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit από την Τερέζα Μέι πυροδότησε εξελίξεις, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να σπεύδει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο προς αναζήτηση εναλλακτικών όσον αφορά στη συμφωνία για την έξοδο από την Ε.Ε.
Η κα Μέι δέχθηκε πληθώρα επικρίσεων ακόμη και εσωκομματικά, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτησή τηςΗ κα Μέι δέχθηκε πληθώρα επικρίσεων ακόμη και εσωκομματικά, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτησή της, κρίνοντας πως η εν λόγω απόφασή της ελήφθη σε μία απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία.
Αυτό διότι με το πέρασμα των ωρών και ενώ πλησίαζε η στιγμή της ψηφοφορίας, αυξάνονταν οι πιθανότητες να μην εγκριθεί η επίμαχη συμφωνία.

Πλέον δεν είναι σαφές ποιο αποτέλεσμα θα έχει η εσπευσμένη αυτή κίνηση της αρχηγού των Τόρις, ενώ θεωρητικά απέμεναν λιγότερες από 30 ώρες έως την έναρξη της ψηφοφορίας. Δεν αποκλείεται ούτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε άλλος ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, ούτε καν ένα νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά στην αποχώρηση από την Ε.Ε.

Ταξίδι στις Βρυξέλλες

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνομιλίες αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή στο Sputnik.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η πρωθυπουργός Μέι αναμένεται να έχει συνομιλίες το απόγευμα της Τρίτης με τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ανέφερε η πηγή.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά στον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) μετά τη χθεσινή της απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία.

Διαδοχικές επαφές με Μέρκελ – Ρούτε

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η Μέι συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Χάγη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ενώ βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο για συνομιλίες με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Σε απόγνωση η Τερέζα Μέι»

Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle κάνει λόγο για «δραματικές ώρες» για την Τερέζα Μέι, η οποία με επισκέψεις-αστραπή την ύστατη στιγμή σε Χάγη και Βερολίνο επιχειρεί να αποσπάσει παραχωρήσεις προκειμένου να περάσει τη συμφωνία του Brexit από τη βρετανική βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι πιθανότητες έχει να πετύχει η σημερινή της αποστολή; Μηδαμινές, όπως εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:

«Πιστεύω ότι η κυρία Μέρκελ θα έπρεπε να της πει, και θα το κάνει, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες παραχωρήσεις. Εκτιμώ ότι η Τερέζα Μέι χρειάζεται πολιτική στήριξη. Ενδεχομένως να υπάρξουν ορισμένα ενθαρρυντικά λόγια σε κάποια από τις διακηρύξεις που θα υπογραφούν την ερχόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής. Αλλά επί της ουσίας -και το ξεκαθάρισε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός- δεν πρόκειται να υπάρξουν παραχωρήσεις. Θα συμβούλευα την Άνγκελα Μέρκελ να συμβουλέψει με τη σειρά της την Τερέζα Μέι να ακούσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έκρινε χθες ότι το αίτημα αποχώρησης μπορεί να αποσυρθεί. Αυτό θα ήταν άλλωστε το καλύτερο, να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ε.Ε.».

Σε τι ακριβώς, όμως, αποσκοπούν οι επισκέψεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού; Ποιοι οι στόχοι της; «Πιστεύω ότι η Τερέζα Μέι είναι σε απόγνωση. Αυτό που έκανε χθες με την αναβολή της ψηφοφορίας είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί, κάτι το οποίο, κατά την άποψή μου, δεν θα πετύχει. Εξάλλου, τα όσα ζούμε σήμερα έχουν ελάχιστη σχέση με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας για το Brexit. Αντιθέτως, σχετίζονται κατά κύριο λόγο και πάλι -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- με το γεγονός ότι με εσωκομματικούς τακτικισμούς η ακραία δεξιά πτέρυγα του συντηρητικού κόμματος της Μ. Βρετανίας κρατά με κομμένη την ανάσα όχι μόνον τη χώρα, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το ζητούμενο εν τέλει είναι απλώς πώς θα ρίξουν την Τερέζα Μέι».

Νέα προσπάθεια τον Ιανουάριο;

Ποια θα είναι τώρα η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων με δεδομένο ότι η Βρετανία δεν θα μπορέσει, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, να αποσπάσει νέες παραχωρήσεις; Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, τον Ιανουάριο η Τερέζα Μέι θα απευθυνθεί εκ νέου στους βουλευτές ζητώντας τη θετική τους ψήφο επί της συμφωνίας με το επιχείρημα ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να τη βελτιώσει. Και θα τους προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που δεν τη δεχθούν, θα είναι και υπεύθυνοι για το χάος που θα προκληθεί.

Μήπως όμως έρθει τότε η στιγμή που και η Ε.Ε. από τη μεριά της μετανιώσει που δεν ήταν πιο υποχωρητική έναντι των Βρετανών; «Μα δεν είναι η Ε.Ε. που είπε στη Βρετανία να φύγει, αλλά το αντίθετο. Έγινε ένα δημοψήφισμα που κατέληξε στο ότι θέλουν να φύγουν. Έγιναν εκτεταμένες παραχωρήσεις και το αποτέλεσμα που υπάρχει τώρα στο τραπέζι έχει χαρακτηριστεί μάλιστα από τη βρετανική κυβέρνηση ”δίκαιο”».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης