Το νησί της Αϊτής θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επουλώσει τις πληγές του μετά το πέρασμα του τυφώνα Matthew. Σχεδόν 900 νεκροί –σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία- ολόκληρα χωριά… αφανισμένα και αποκομμένα από δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, με τον κίνδυνο επιδημιών ολοένα να αυξάνεται.

Το πέρασμα του ισχυρού κυκλώνα Ματθαίου την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, έκανε κομμάτια τα χωριά του Πορτ-ο-Πρενς από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις και τα σαπισμένα πτώματα των αγνοουμένων τώρα αρχίζουν να ξεπροβάλλουν από τα συντρίμμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία «ΜΚΟ Care» στη Γαλλία: «Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα δεν έχουν τίποτα εκτός από τα ρούχα που φοράνε». Και ήδη, ο πληθυσμός φοβάται μια επιδημία χολέρας, όπως και το 2010, μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 300 000 ανθρώπους» επισημαίνεται…

Η νότια πλευρά έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον τυφώνα, συμπεριλαμβανομένης της παραθαλάσσιας πόλης της Les Cayes. Παντού υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, που καλύφθηκαν από κύματα ύψους δέκα μέτρων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης…

Το τουριστικό θέρετρο της Roche-α-Bateau έχει μετατραπεί σε ερείπιο. Από την πόλη, σύμφωνα με την απογραφή, υπάρχουν μόνο 17 σπίτια που έχουν αντέξει τον τυφώνα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της, ανέρχεται στους 19 000 κατοίκους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης