Την υπερκοστολόγηση των τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού Covid-19 που χρεώνει την κυβέρνηση της Κύπρου με εκατομμύρια ευρώ, καταγγέλει ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδων Φαίδωνος.

Ο δήμαρχος συγκεκριμένα χαρακτηρίζει την υπερχέωση των τεστ ως «μαυραγορίτικες» πρακτικές που χαρίζουν υπερκέρδη σε ορισμένους οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις εν μέσω κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ένα θέμα που αφορά και την Ελλάδα καθώς η τιμολόγηση κινείται στα ίδια μεγέθη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φαίδωνος από δική του έρευνα προκύπτει πως ενώ το ένα τεστ κοστίζει στην πραγματικότητα μόλις 50 ευρώ, στην κυπριακή κυβέρνηση διατίθεται στην τιμή των 100-150 ευρώ.

Δίνοντας ένα παράδειγμα αυτής της υπέρογκης χρέωσης, αναφέρει πως εάν η κυβέρνηση πληρώσει τα 20.000 τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 με τις τρέχουσες τιμές των 100 μέχρι 150 ευρώ το ένα, τιμές τις οποίες χρεώνουν τα ιδιωτικά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, αυτό σημαίνει ότι το Κράτος θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό  των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ φυσικά θα μπορούσε να τα είχε προμηθευτεί τουλάχιστον στο μισό της τιμής αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά όσα καταγγέλει ο δήμαρχος Πάφου στο zougla.gr:

Σε περίοδο κρίσης και έκτακτων συνθηκών στην κοινωνία και την οικονομία είναι αδιανόητο κάποιοι να επωφελούνται των καταστάσεων για να κάνουν υπερκέρδη.

Εάν η κυβέρνηση πληρώσει τα 20.000 τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 με τις τρέχουσες τιμές των 100 μέχρι 150 ευρώ το ένα, τιμές τις οποίες χρεώνουν τα ιδιωτικά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, αυτό σημαίνει ότι το Κράτος θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό  των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου.  

Χρειάστηκαν λίγες μόνον ημέρες διερεύνησης και επικοινωνίας με άτομα του κλάδου, καθώς και η εμπειρία μου της πρόσφατης δειγματοληψίας στην Πάφο για να διαπιστώσω τα εξής:

1.            Τα αναλώσιμα συλλογής κλινικού δείγματος κοστίζουν 6-7 ευρώ.

2.            Τα αναλώσιμα απομόνωσης γενετικού υλικού (RNA) κοστίζουν 9-10 ευρώ.

3.            Τα αναλώσιμα για εκτέλεση μοριακής ανίχνευσης ιού SARS-CoV-2 (Real Time PCR) κοστίζουν 20-22 ευρώ.

4.            Τα έξοδα προσωπικού για μαζική δειγματοληψία και η μεταφορά των δειγμάτων στα κεντρικά εργαστήρια στη Λευκωσία κοστίζουν 2 ευρώ περίπου ανά τεστ.

5.            Τα έξοδα του εργαστηριακού προσωπικού που διενεργεί το τεστ ανέρχονται στα 3 ευρώ ανά τεστ περίπου.

6.            Τα αναλώσιμα αγοράζονται από τις εταιρείες/εργαστήρια με 19% ΦΠΑ.

7.            Οι εταιρείες που διενεργούν τα εν λόγω τεστ χρεώνουν με ΦΠΑ 5% τους πελάτες τους.

8.            Εύλογο κέρδος για μια εταιρεία/εργαστήριο μπορεί να θεωρηθεί εν καιρώ κρίσης και πανδημίας ένα ποσοστό της τάξης του 10-20%.

9.            Οι εταιρείες/εργαστήρια οι οποίες έτυχε να διαθέτουν τον εξοπλισμό (τάξη μεγέθους 75.000 ευρώ)  δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση να επιχειρούν την απόσβεση του κόστους  αγοράς των μηχανημάτων-εξοπλισμού τους, τα οποία ούτως ή άλλως αγόρασαν και κατέχουν μη έχοντας υπόψη την πανδημία και την απόφαση για διενέργεια των μαζικών τεστ.

10.          Το επιχείρημα «να δούμε τι χρεώνει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ή άλλες χώρες» δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα, ούτε να αναφερθεί ως επιχείρημα εν καιρώ πανδημίας και ειδικών συνθηκών.

Με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις, η τιμή χρέωσης των εν λόγω τεστ θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ το ένα.

Κατά συνέπεια, χρεώσεις της τάξης των 100-150 ευρώ εύλογα, κατά την άποψή μου, θεωρούνται «μαυραγορίτικες» τιμές.

Το 1,5 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει το Κράτος από τις υπερχρεώσεις είναι κρίμα, άδικο και προκλητικό  να μπει στις τσέπες ορισμένων. Άμεση υποχρέωση να καθοριστούν οι τιμές με Διάταγμα.

Δείτε όσα είπε στο zougla.gr:

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης