Το 2015 συγκαταλέγεται μεταξύ των ετών με τους περισσότερους νεκρούς για τον κόσμο της δημοσιογραφίας, επεσήμανε την Τετάρτη η Unesco, που καταμέτρησε 115 δολοφονίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως σε χώρες που σπαράσσονται από πολέμους, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.

«Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία» υπογράμμισε η Unesco σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία, εξαιτίας της επίθεσης στο περιοδικό «Charlie Hebdo» (σκοτώθηκαν 8 δημοσιογράφοι) βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τη Συρία (σκοτώθηκαν 13 δημοσιογράφοι) και το Ιράκ (10 δημοσιογράφοι). Η Βραζιλία, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν ακολουθούν με 7 νεκρούς δημοσιογράφους. Η Ινδία, η Λιβύη και οι Φιλιππίνες καταμετρούν από 6 νεκρούς δημοσιογράφους.

Από το 2006, τη χρονιά κατά την οποία η Unesco άρχισε να δημοσιεύει αυτήν την έκθεση κάθε δύο χρόνια, καταμέτρησε 827 δολοφονίες δημοσιογράφων σε σχέση με το επάγγελμά τους, ήτοι ένας νεκρός κάθε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο. Μόνο το 2012 καταγράφηκαν τα περισσότερα θύματα, 124 στον αριθμό, σε σύγκριση με το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης