Σιωπηλή διαμαρτυρία μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, στην Ποντγκόριτσα, πραγματοποιούν δημοσιογράφοι για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το πρόσφατο κύμα επιθέσεων σε εργαζόμενους σε ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Η Ένωση ΜΜΕ Μαυροβουνίου αποφάσισε να διοργανώσει, σήμερα, 23 Ιανουαρίου- Ημέρα Δημοσιογράφων στη χώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να καταδείξει ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν λόγο να γιορτάζουν, καθώς το επάγγελμά τους υποβαθμίζεται συνεχώς και η θέση τους επιδεινώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση κάλεσε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την ελευθερία του λόγου να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία για τις επιθέσεις στους δημοσιογράφους και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να τερματιστούν.
«Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους αρμόδιους ότι πρέπει να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας μας, να εγγυηθούν την ασφάλειά μας και να ανακοινώσουν τα ονόματα εκείνων που οργανώνουν επιθέσεις εναντίον των εκπροσώπων των ΜΜΕ» ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Μαριάνα Τσάμοβιτς.

Σε συνθήκες τρομοκρατίας είναι αδύνατο να εργαστούμε, τόνισε η κ. Τσάμοβιτς.

Η ένωση εργαζομένων στα ΜΜΕ οργάνωσε στις 17 Ιανουαρίου τη δράση «Stop στην καταστολή των ΜΜΕ» με στόχο να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης στο γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι γίνονται ολοένα και πιο συχνά στόχοι επιθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καθημερινές εφημερίδες «Νταν», «Βιέστι», «Ντέβνε Νόβινε» και «Μπλιτς Μαυροβούνιο» και το περιοδικό «Μόνιτορ» στήριξαν τη δράση με την έκδοση μαύρων σελίδων και το μήνυμα: «Έτσι φαίνεται το δικαίωμά σας να είστε ενημερωμένοι, όταν εκείνοι που σας ενημερώνουν υφίστανται καταστολή. Τέρμα στην καταστολή των δημοσιογράφων!».

Το ίδιο μήνυμα δημοσίευσαν ενημερωτικές ιστοσελίδες και τη δράση στήριξαν και τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής που ερευνά τις δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μαυροβούνιο, Νίκολα Μάρκοβιτς δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει το όργανο αυτό να γίνει κάλυψη για την απραξία της κυβέρνησης όσον αφορά τις ανεξιχνίαστες επιθέσεις σε δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, στις 26 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, συγκρότησε επιτροπή που θα επιτηρεί τις ενέργειες των κρατικών οργάνων στις έρευνες για υποθέσεις βίας και δολοφονίες δημοσιογράφων.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Νίκολα Μάρκοβιτς, αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Νταν» και συμμετέχουν ακόμη τέσσερις δημοσιογράφοι, έξι εκπρόσωποι της εισαγγελίας, των αστυνομικών αρχών και της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας και ένας εκπρόσωπος του μη κυβερνητικού τομέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης