Μάχη για το Brexit στη Βρετανία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Μαΐου 2016, 21:24
Μάχη για το Brexit στη Βρετανία
Ανάβει η μάχη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Ντέιβιντ Κάμερον, Τζέρεμι Κόρμπιν, Μπόρις Τζόνσον, πολιτικοί ιθύνοντες από κάθε στρατόπεδο, που τάσσονται υπέρ ή κατά της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κλιμάκωσαν σήμερα τις εκστρατείες τους, 6 εβδομάδες πριν από μια αναμέτρηση κρίσιμη για το μέλλον τόσο της Βρετανίας όσο και της «ενωμένης Ευρώπης».

Στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ, που έχει προγραμματίσει σχεδόν 1.000 εκδηλώσεις μόνο σήμερα σε ολόκληρη την χώρα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζεται ενωτικός. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπεραμύνεται της παραμονής στην Ένωση των 28 κρατών μελών εκτοξεύοντας ωστόσο τα βέλη του εναντίον του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Στην εκλογική του περιφέρεια στο Οξφορντσάιρ (νοτιοανατολικά), ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε "μια ύφεση" και θα έθετε τη βρετανική οικονομία ενώπιον "σοβαρών κινδύνων". Αυτό θα σηματοδοτούσε επίσης το τέλος της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που διοχέτευσε 16 δισεκατομμύρια λίρες (20 δισεκ. ευρώ) σε προγράμματα της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον επισήμανε επίσης ότι οι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, κάθε πολιτικής απόχρωσης είναι ενωμένοι προκειμένου να πουν "με μια φωνή" ότι η χώρα τους πρέπει να παραμείνει σε μια ΕΕ όπου εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι το μέλλον της Βρετανίας είναι "σημαντικότερο από τα πολιτικά κόμματα".

Oι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι τα δύο στρατόπεδα εμφανίζουν την απόλυτη ισοψηφία, 50-50, στην πρόθεση ψήφου.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Μαΐου 2016, 21:32