Ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου μία εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης, τη δεύτερη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη και κύριο προπύργιο της Daech, που καταλήφθηκε από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου το καλοκαίρι του 2014. Η επίθεση έγινε υπό την ηγεσία του στρατού, της ιρακινής αστυνομίας και αντι-τρομοκρατικές μονάδες, που υποστηρίζονται από σιίτες πολιτοφύλακες στο έδαφος και της αντι-Daech Διεθνούς Συμμαχίας από αέρος, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές δυνάμεις οι τρομοκράτες έχουν εξαπολύσει μία μαζική επίθεση από το Σάββατο, ενάντια στους πολίτες της Μοσούλης για τη συνεργασία τους με τον ιρακινό στρατό (όπως αναφέρει και το Shafaq News).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιρακινές αρχές από την άλλη προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τη Μοσούλη με νερό, λόγω της σοβαρής βλάβης που έχει υποστεί ένας από τους τρεις κύριους αγωγούς στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Και το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται σε έδαφος του τζιχάντ. Άρα απ’ ότι φαίνεται δεν μπορεί να επισκευαστεί στο εγγύς μέλλον.

Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά της πόλης της Μοσούλης, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Διάφορα τμήματα του κατεστραμμένου σωλήνα, ο οποίος προμηθεύει το νερό για τον άμαχο πληθυσμό στην ανατολική Μοσούλη, είναι στις γειτονιές που ελέγχονται από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ ή Daech), γεγονός που καθιστά δύσκολη την επισκευή, υποδεικνύει ο ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Peter Hawkins, εκπρόσωπος του Ταμείου για τα Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) στο Ιράκ, ανέφερε ότι τα παιδιά της πόλης της Μοσούλης και οι οικογένειές τους, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή να τραυματιστούν, ανά πάσα στιγμή.

Περισσότεροι από 600 000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Για να επιλύσουν αυτό το ζήτημα, οι ιρακινές αρχές αποφάσισαν εχθές, να παρέχουν πόσιμο νερό στη Μοσούλη με φορτηγά, από ένα σημείο που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης.

Ωστόσο, η λύση αυτή κρίνεται ανεπαρκής από τη στιγμή, που δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων των κατοίκων της πόλης για νερό.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF κάλεσε όλα τα μέρη της πολεμικής σύγκρουσης, να επιτρέψουν την επισκευή του αγωγού, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Οι συνθήκες επιβίωσης είναι τρομερά δύσκολες για όλους και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Μοσούλης με τις τιμές από την άλλη ακόμη και για ένα μικρό μπουκαλάκι νερό να έχουν διπλασιαστεί.

Εντωμεταξύ διάχυτη είναι η ανησυχία ότι θα ενταθούν ακόμα πιο πολύ οι επιθέσεις της οργάνωσης Daech, σε μία πόλη που δεν έχει λάβει ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, με την άφιξη του κρύου και της βροχής να προμηνύει ένα δύσκολο χειμώνα, για περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες που ζουν στις γειτονιές, οι οποίες βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (AES).

Αύξηση των τιμών

Σύμφωνα με επικοινωνία της Λε Μοντ, με καταστηματάρχη στη Μοσούλη μέσω τηλεφώνου, η πόλη δεν έχει λάβει τροφή ή καύσιμα από την περασμένη Κυριακή. Δεκάδες καταστηματάρχες κατηγορούνται ότι έχουν αυξήσει τις τιμές στα εναπομείναντα τρόφιμα που υπάρχουν στα ράφια ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν τριπλασιαστεί!

«Ζούμε σε κατάσταση πολιορκίας για μια εβδομάδα», λέει ένας κάτοικος της δυτικής πόλης, αρκετά χιλιόμετρα από τις γειτονιές, της πρώτης γραμμής στην ανατολική όχθη του Τίγρη.

Ρεύμα δεν υπάρχει και εδώ και μέρες ενώ μία γεννήτρια που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή, έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων.

“Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν και δεν υπάρχουν χρήματα για καύσιμα από τη στιγμή που το ρεύμα είναι κομμένο ενώ κάνει τρομερό κρύο τη νύχτα. Φοβόμαστε ότι τις επόμενες ημέρες, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα”, δήλωσε ένας άλλος κάτοικος.

Στο μεταξύ η τρομοκρατική οργάνωση της Daech διεξάγει πολλές από τις επιθέσεις -κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών- εναντίον ιρακινών στρατευμάτων στην ανατολική Μοσούλη και μάχεται ενάντια στις μονάδες της λαϊκής κινητοποίησης (σιίτες πολιτοφύλακες), οι οποίες είχαν κατακτήσει κάποιες περιοχές δυτικά της πόλης .

Η QAMA, προπαγανδιστικό όργανο του Χαλιφάτου, αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει το ήμισυ της περιοχής Chaimaa στα νοτιοανατολικά της πόλης και έχουν κατασχέσει πυρομαχικά από 4 στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή της Αλ Μπακρ, επίσης, στα ανατολικά.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, οι οποίες συντονίζουν τη στρατιωτική επίθεση, οι αγωνιστές της Daech εκμεταλλεύτηκαν την κακοκαιρία και την πυκνή συννεφιά στην περιοχή που εμπόδιζε την Διεθνή Συμμαχία, να παρέχει αεροπορική υποστήριξη στον ιρακινό στρατό.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης