Στους 18 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στο ανατολικό τμήμα της Ουγκάντα, όπου το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις σε αγροτικές κατοικίες κοντά σε φυτείες καφέ, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού εξήγησε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων φθάνει τους 70, υπογραμμίζοντας πως τα μέλη των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν το έργο τους, κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω των περιορισμένων μέσων που διαθέτουν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ορισμένοι διασώστες σκάβουν ακόμα και με τα χέρια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εντοπίσουν κάποιον άνθρωπο ζωντανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατολισθήσεις καταπλάκωσαν δεκάδες σπίτια σε τρία χωριά, τα οποία βρίσκονται στις πλαγιές του βουνού Έλγκον. Σύμφωνα με το Associated Press, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 30, ενώ περίπου 480 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται μεταξύ άλλων και στην παροχή της κατάλληλης φροντίδας στους πληγέντες», εξήγησε ο διευθυντής του τμήματος Διαχείρισης Καταστροφών του Ερυθρού Σταυρού σε δηλώσεις του στο BBC.

Δείτε το video…

Στο ίδιο έργο θεατές

Από την πλευρά του ένας άλλος αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι είχαν δοθεί επανειλημμένα προειδοποιήσεις στους ντόπιους να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς το ενδεχόμενο κατολίσθησης ήταν αρκετά μεγάλο.

«Η περιοχή γύρω από το βουνό Έλγκον έχει τόσες πολλές φυτείες καφέ ώστε κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, τόνοι λάσπης και χώματος κατεβαίνουν προς τα κάτω. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του εδάφους», σημείωσε ο Michael Nataka.

Ο αρμόδιος υπουργός, Steven Malinga, εξήγησε ότι έγιναν προσπάθειες στο πρόσφατο παρελθόν για την απομάκρυνση των κατοίκων, ωστόσο αρκετοί από αυτούς αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τον πληθυσμό σε χαμηλότερο σημείο του βουνού», σημείωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουγκάντα βρίσκεται αντιμέτωποι με φονικές κατολισθήσεις. Τον Μάρτιο του 2010, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ύστερα από εκτεταμένη κατολίσθηση στην επαρχία Μπουντούντα. Περισσότεροι από 350 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εκείνες τις ημέρες. Τον περασμένο Αύγουστο, τουλάχιστον 24 άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο όταν τόνοι λάσπης καταπλάκωσαν τις εστίες τους σε χωριό στο ανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης