Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται σε δάσος στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, πριν επικρατήσουν εκ νέου δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Δέκα σπίτια έχουν καταστραφεί στην πυρκαγιά αυτή που ξέσπασε το Σάββατο σε περιοχή του Όρους Λόφτι Ρέιντζις, ανατολικά της Αδελαΐδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν 130.000 στέμματα θαμνώδους και δασικής έκτασης αποτεφρώθηκαν, ενώ κατοικίες εξακολουθούν να απειλούνται από την πύρινη λαίλαπα, σύμφωνα με την πυροσβεστική και τις υπηρεσίες διάσωσης της πολιτείας.

Ο υδράργυρος έπεσε από χθες και ο αέρας, που είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τις πυρκαγιές, έχει υποχωρήσει. Οι συνθήκες αυτές προβλέπεται να συνεχιστούν έως αύριο, Τρίτη. Στη συνέχεια, η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου και να φθάσει έως τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Τζέι Ουέδεριλ υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες που μετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πρέπει να επωφεληθούν από τον ήπιο καιρό. «Θέλει πολύ ακόμη για να κατασβηστεί η φωτιά. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να τη θέσουμε υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν, πριν η θερμοκρασία ανεβεί και οι άνεμοι ενισχυθούν». Δώδεκα σπίτια καταστράφηκαν και άλλα 20 ενδέχεται να επίσης να έχουν γίνει στάχτη, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπηρεσίες διάσωσης ελπίζουν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς από αέρος.
Τουλάχιστον 29 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πυροσβέστες, έχουν τραυματιστεί ελαφρά, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η πληγείσα περιοχή είναι γεωργική και οινοπαραγωγική, έχει περίπου 40.000 κατοίκους και είναι διάσπαρτη από γραφικά χωριά.

Οι αρχές εκτιμούν ότι είναι αντιμέτωπες με τις χειρότερες συνθήκες από το 1983, όταν σε μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν την επομένη της έναρξης της Σαρακοστής περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πολιτείες της Νότιας Αυστραλίας και της Βικτόριας και χιλιάδες σπίτια αποτεφρώθηκαν.

Τον Φεβρουάριο του 2009, 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία της Βικτόριας και περισσότερα από 2.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Οι πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις στο νότο της Αυστραλίας είναι σύνηθες φαινόμενο το καλοκαίρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης