Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο προήλασαν έναντι αντίπαλων ομάδων εξεγερμένων στη Συρία, καταλαμβάνοντας περιοχές κοντά σε ένα συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία και απειλώντας την οδό ανεφοδιασμού τους στην πόλη Χαλέπι, δήλωσαν μαχητές και μία οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο κατέλαβε την πόλη Σοράν Αζάζ και δύο γειτονικά χωριά έπειτα από συγκρούσεις με μαχητές μίας συμμαχίας ανταρτών του βορρά, η οποία περιλαμβάνει τόσο υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες όσο και ισλαμιστές μαχητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο θα μπορεί τώρα να κινηθεί κατά μήκος ενός δρόμου που οδηγεί βόρεια στο πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμ ανάμεσα στη συριακή επαρχία Χαλέπι και την τουρκική επαρχία Κιλίς, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απώλεια της πόλης είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τους αντάρτες που ανήκουν στη λεγόμενη συμμαχία Τζαμπχάτ αλ-Σαμίγια (Μέτωπο του Λεβάντε), επειδή βρίσκεται σε μία βασική οδό ανεφοδιασμού για τη μεταφορά οπλισμού στο ανατολικό Χαλέπι, δήλωσαν δύο μαχητές.

“Η κύρια γραμμή ανεφοδιασμού ανάμεσα στην Τουρκία και στο Χαλέπι θα επηρεαστεί σοβαρά”, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο Αμπού Μπακρ, ένας τοπικός διοικητής της συμμαχίας.
Το Μέτωπο του Λεβάντε δημιουργήθηκε στο Χαλέπι στην προσπάθεια να σφυρηλατηθεί η ενότητα διαφόρων φατριών στη Συρία που συχνά πολεμούν η μία εναντίον της άλλης καθώς και εναντίον του συριακού στρατού και των σκληροπυρηνικών τζιχαντιστικών οργανώσεων, υπονομεύοντας την εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντάρτες δήλωσαν πως η προώθηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου ανατρέπει τα σχέδια για μία ευρύτερη επίθεση που ετοιμαζόταν πριν από τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού με σκοπό να καταληφθούν τμήματα του Χαλεπιού που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Κάτοικοι στο ανατολικό Χαλέπι δήλωσαν πως αυτοκινητοπομπές μαχητών των ανταρτών επιστρέφουν σε περιοχές στην ύπαιθρο της Σοράν προκειμένου να αποκρούσουν το Ισλαμικό Κράτος. Κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν το δυτικό τμήμα της πόλης.

Οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις του συνασπισμού που βομβαρδίζουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ πραγματοποίησαν επιδρομές κοντά στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία και στη βορειοανατολική επαρχία της Συρίας Χασάκα, αλλά δεν έπληξαν το Χαλέπι και τις γύρω περιοχές.

“Το Ισλαμικό Κράτος κατευθύνεται στα σύνορα με την Τουρκία… Αν αυτό συμβεί, δεν ξέρω ποιος θα μπορέσει να εξηγήσει γιατί ο συνασπισμός δεν (τους) βομβαρδίζει”, δήλωσε ο Άμπο Άμπντο Σαλάμπμαν, μέλος μιας ταξιαρχίας των ανταρτών που δεν ανήκει στο Μέτωπο του Λεβάντε αλλά πολεμά στην περιοχή.

“Είναι ένα πράγμα ότι δεν θέλουν να βομβαρδίσουν το καθεστώς λόγω ορισμένων διεθνών συνθηκών που πρέπει να λάβουν υπόψη. Ωστόσο, το να μην βομβαρδιστεί ο ISIS σε αυτό ειδικά το μέτωπο δεν θα το δεχθούν εύκολα οι αντάρτες”, είπε, προειδοποιώντας πως ο κόσμος είναι πολύ πιθανό, κατά συνέπεια, να ενταχθεί στις σκληροπυρηνικές οργανώσεις.

Ο επόμενος σταθμός του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να είναι η συριακή πόλη Αζάζ, δέκα χιλιόμετρα πιο βορειοανατολικά και μία δίοδος προς το συνοριακό πέρασμα που βρίσκεται εκεί κοντά, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

“Μία μικρή προώθηση του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) θα τους οδηγήσει στην Αζάζ”, είπε ένας άλλος αντάρτης από την ταξιαρχία Νουρ αλ-Ντιν αλ-Ζένκι, η οποία ανήκει στο Μέτωπο του Λεβάντε.

Η Αζάζ, που έχει γεμίσει με χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι έφυγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν τη βία στη βόρεια Συρία, έχει γίνει επίσης μία κύρια οδός μεταφοράς οπλισμού και εμπορικό κέντρο και πέρασμα για εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα από την Τουρκία σε περιοχές στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέχει μεγάλα τμήματα στη Συρία και στο Ιράκ και έχει προωθηθεί γρήγορα σε άλλα μέρη της Συρίας τις τελευταίες εβδομάδες, καταλαμβάνοντας την πόλη Παλμύρα στην κεντρική Συρία και το τελευταίο συνοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Συρία και στο Ιράκ στα ανατολικά.
Η οργάνωση πολεμά τόσο αντίπαλους εξεγερμένους, όσο και τον συριακό στρατό και κουρδικές δυνάμεις στη διάρκεια μίας σύγκρουσης που διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Χασάκα, μία στρατηγική για όλες τις πλευρές επαρχία λόγω της θέσης της δίπλα στις περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος εμφανίζεται να χάνει έδαφος γύρω από την πόλη Ταλ Αμπιάντ, η οποία βρίσκεται βόρεια από το προπύργιό του, την πόλη Ράκα. Η Ταλ Αμπιάντ είναι μία από τις λίγες πόλεις κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσαν κουρδικές πηγές και πηγές αραβικών φυλών.

Η Ταλ Αμπιάντ είναι το κύριο σημείο εισόδου του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία από τη Ράκα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης