Δεκάδες χιλιάδες Μεξικανοί διαδήλωσαν χθες, Τετάρτη, απαιτώντας από τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των 43 φοιτητών που έχουν εξαφανισθεί έπειτα από επιθέσεις της αστυνομίας και μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και οικογένειες των αγνοούμενων φοιτητών, οι οποίες ταξίδεψαν μέχρι την πρωτεύουσα από την πόλη Ιγκουάλα, όπου εδώ και 12 μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των νέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήρθαμε για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη και να επιστρέψουν ζωντανοί οι συνάδελφοί μας», είπε ένας από τους μαθητές της Αγροτικής Σχολής της Αγιοτζινάπα, στην οποία φοιτούσαν οι αγνοούμενοι σπουδαστές, όλοι ηλικίας από 17 ως 21 ετών.

Άλλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, από το Ακαπούλκο (πολιτεία Γκερέρο) μέχρι το Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή σε διαδήλωση στο Τσιλπανσίνγκο, πρωτεύουσα της πολιτείας Γκερέρο, όπου περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μαζί με συναδέλφους των εξαφανισμένων φοιτητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεξικανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να ρίξει φως σε όσα εκτυλίχθηκαν στην Ιγκουάλα, όπου οι 43 φοιτητές εξαφανίσθηκαν αφού δέχθηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα από δημοτικούς αστυνομικούς και λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση επικρίνεται επίσης επειδή δεν ενήργησε νωρίτερα, ενώ γνώριζε για τις σχέσεις του δημάρχου της Ιγκουάλα με τους εγκληματίες της οργάνωσης Γκερέρος Ουνίδος.

Εκατοντάδες μέλη πολιτοφυλακής αυτοάμυνας άρχισαν την Τετάρτη, τις δικές τους έρευνες, παράλληλα με αυτές των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας. «Θα βρούμε τους νέους, ζωντανούς ή νεκρούς», διαβεβαίωσε ένας από τους διοικητές της οργάνωσης.

Περίπου 500 πολιτοφύλακες έφθασαν χθες το πρωί στην περιοχή των ομαδικών τάφων όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί 28 πτώματα, η αναγνώριση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μολονότι δύο εγκληματίες ομολόγησαν πως σκότωσαν 17 από τους φοιτητές που βρέθηκαν στους τάφους, οι οικογένειες αρνούνται να πιστέψουν πως οι νέοι έχουν σκοτωθεί και εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως βρίσκονται στα χέρια τοπικών αστυνομικών οι οποίοι διαφεύγουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Μεξικό: Ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης Ιγκουάλα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης