Μεγάλη συνδυασμένη άσκηση, η μεγαλύτερη από την εποχή του Νικηφόρου, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα με πάσα μυστικότητα σε διάφορα πεδία βολής της Εθνικής Φρουράς, από το καλό χωριό μέχρι το Μαζωτό.

Η άσκηση η οποία πραγματοποιήθηκε μία μόλις μέρα πριν από την προγραμματισμένη για αύριο κάθοδο στη Κύπρο του πρωθυπουργού Σαμαρά στόχο είχε, σύμφωνα με το σενάριο την δοκιμασία του συντονισμού μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και των ανακλαστικών της ελληνικής δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην άσκηση η οποία άρχισε τα ξημερώματα έλαβε μέρος το σύνολο των μέσων της Ε.Φ. άρματα μάχης, Μεταφοράς προσωπικού, επιθετικά ελικόπτερα, αντιαρματικά στοιχεία, πυροβολικό και άλλα, ενώ δεκάδες Έλληνες αλεξιπτωτιστές, πραγματοποίησαν άλμα σε εικονική ζώνη μάχης.

Συγκεκριμένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έριξαν δεκάδες αλεξιπτωτιστές σε διαδοχικές ρίψεις από τις 10 π.μ. μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι μεταξύ Μαζωτού και αεροδρομίου της Λάρνακας, προς ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων Εθνοφρουράς και ΕΛΔΥΚ, οι οποίες ασκούντο σε σενάρια καταστροφής αεροπρογεφυρώματος, συντεταγμένης υποχώρησης και εξαπόλυσης αντεπίθεσης.

Προηγήθηκε η διέλευση και μαχητικών 4 F-16 της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και άλλων τεσσάρων μαχητικών του Ισραήλ, τα οποία μάλιστα προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Αντρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σενάριο προέβλεπε παράλληλα και αντεπίθεση από τις επιλαρχείες τεθωρακισμένων της ΕΦ, αλλά και από την επιλαρχία μάχης ΕΛΔΥΚ M48A5 της, σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Ζύγι μέχρι το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Ο συντονισμός ήταν αρκετά καλός και τα αποτελέσματα θετικά στην όλη άσκηση, δείχνοντας το αξιόμαχο αλλά και την καλή δουλειά που γίνεται στις ένοπλες δυνάμεις τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης