Μαζική φοιτητική διαδήλωση στο Σαντιάγο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011, 08:43
Μαζική φοιτητική διαδήλωση στο Σαντιάγο
Περίπου 150.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές, 60.000 σύμφωνα με τις Aρχές, πραγματοποίησαν πορεία χθες στο Σαντιάγο της Χιλής, ζητώντας εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης που χαρακτηρίσθηκε από συγκρούσεις και που σηματοδοτεί μια ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος, έπειτα από τέσσερις μήνες κινητοποιήσεων.

Η διαδήλωση εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια, όμως αργά το απόγευμα ομάδες κουκουλοφόρων νεαρών αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση και συγκρούστηκαν με τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι νεαροί πετούσαν πέτρες και διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς και άναψαν φωτιές με ελαστικά και άλλα υλικά, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με αντλίες νερού και δακρυγόνα.

Περίπου 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 50 άτομα συνελήφθησαν για «σοβαρή διατάραξη της τάξης», σύμφωνα με τη νομάρχη του Σαντιάγο, Σεσίλια Πέρες. Τη διαδήλωση οργάνωσε η Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί σ' ένα πανεπιστήμιο έξω από το Σαντιάγο μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, μερικοί με την οικογένειά τους, πολλοί μεταμφιεσμένοι και παίζοντας μουσικά όργανα, και πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο και την περιοχή το προεδρικού μεγάρου.

Σύμφωνα με τον Χάιμε Γκαχάρντο, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου των εκπαιδευτικών που συμμετέχει στο κίνημα, η συμμετοχή ξεπέρασε τους 150.000 ανθρώπους. «Η κινητοποίηση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Είναι ένα σήμα ενότητας το οποίο είχαμε ανάγκη. Η πλειονότητα στη Χιλή απαιτεί μια δημόσια εκπαίδευση ποιότητας» δήλωσε προς το πλήθος ο Τζόρτζιο Τζάκσον, συνδικαλιστής ηγέτης των φοιτητών.

Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν κινητοποιηθεί από τον Μάιο, ζητώντας μια βαθιά μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης. Ζητούν ιδιαίτερα να αυξηθούν τα μέσα που διατίθενται για τη δημόσια παιδεία, φτωχό συγγενή ενός συστήματος δύο ταχυτήτων, από το οποίο αποστασιοποιήθηκε έντονα το κράτος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στη δεκαετία του 1980.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011, 08:51