Οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας εξουδετέρωσαν τις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος την Τρίτη, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. 

«Το σχέδιο για την εξαφάνιση της Τουρκίας από τη Μεσόγειο έχει αποφευχθεί με τα τελευταία βήματα που έχουμε πάρει», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε σύμφωνα με το τούρκικο πρακτορείο anadolou: «Με την υποστήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της Τρίπολης, η Τουρκία θα διασφαλίσει την εφαρμογή όλων των συμφωνιών με τη Λιβύη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι στις 27 Νοεμβρίου, η Άγκυρα και η αναγνωρισμένη από το ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης, υπέγραψαν δύο χωριστές συμφωνίες: η πρώτη αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και η άλλη στα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. 

Η προεδρία της Τουρκίας υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα πρόταση προς το γραφείο του Προέδρου του Κοινοβουλίου για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Το κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει την πρόταση την Πέμπτη.

Τα σχέδια για τη διώρυγα και το τούρκικο αυτοκίνητο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι το 2020 θα είναι ένα έτος κατά το οποίο θα αρχίσουμε να δίνουμε καρπούς από τους αγώνες, τις θυσίες και τις προσπάθειές μας», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στην παραγωγή των πρώτων τούρκικων αυτοκινήτων σημείωσε ότι η επιτυχία αυτού του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη, καθώς το «αγκάλιασε το τουρκικό έθνος».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια για την κατασκευή της διώρυγας Κωνσταντινούπολης λέγοντας ότι αυτό το έργο θα προχωρήσει «βήμα προς βήμα» το επόμενο έτος. Το σχεδιαζόμενο κανάλι σύμφωνα με το anadolou, έχει σκοπό να ανακουφίσει στη θαλάσσια κίνηση μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά, ιδιαίτερα της κυκλοφορίας πετρελαιοφόρων, μέσω του Βοσπόρου. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας και σχεδιάζει να εξαλείψει τον αυξανόμενο κίνδυνο που θέτουν τα πλοία τα οποία μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα μέσω του Βοσπόρου.

Το κανάλι μήκους 45 χιλιομέτρων, που θα χτιστεί δυτικά του κέντρου της πόλης στην ευρωπαϊκή πλευρά της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, θα ενισχύσει τη χωρητικότητά του σε 160 πλοία την ημέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης