Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, ανέτρεψε την απαγόρευση του ενδύματος «burkini» στις γαλλικές παραλίες, σε μία νότια παράκτια πόλη, την ώρα που η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, δείχνει διχασμένη…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμβούλιο της Επικρατείας του Παρισιού (Conseil d’État) ανακοίνωσε την απόφασή του, σήμερα, δικαιώνοντας την ομάδα των μουσουλμάνων που προχώρησε σε σχετική καταγγελία μετά από την απαγόρευση του «burkini» στην πόλη της Μεσογείου, «Villeneuve-Loubet», με την αιτιολογία ότι παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου.

Μάλιστα το προχθεσινό περιστατικό σε παραλία της περιοχής, της νότιας Γαλλικής πόλης, κατά το οποίο γυναίκα μουσουλμάνα διατάχθηκε να αφαιρέσει το συγκεκριμένο ένδυμα, προκάλεσε οργή στο μουσουλμανικό κόσμο της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι τοπικές αρχές θα μπορούσαν να περιορίσουν τις ατομικές ελευθερίες, μόνο στην περίπτωση που υπήρχε ένας «αποδεδειγμένα ισχυρός κίνδυνος» για τη διασάλευση της δημόσιας τάξης.

«Το διάταγμα για την απαγόρευση των burkinis σε Villeneuve-Loubet σοβαρά και σαφώς παράνομα, παραβιάζει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης και η ατομική ελευθερία» αναφέρει το Γαλλικό συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση το 1948, καθορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, για όλες τις γυναίκες και όλους τους άντρες. Μεταξύ αυτών, είναι το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ιθαγένεια, στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, στην εργασία, στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην τροφή και την κατοικία και το δικαίωμα συμμετοχής στη διακυβέρνηση.

Η σημερινή απόφαση ανέτρεψε απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου στη Νίκαια, τη Δευτέρα, η οποία είχε υποστηρίξει ότι η απαγόρευση ήταν «αναγκαία» για την πρόληψη της διατάραξης της δημόσιας τάξης, εν μέσω αυξημένου συναγερμού για επικείμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Η Villeneuve-Loubet, παραλιακή πόλη κοντά στη Νίκαια, είναι μία από τις πρώτες 30 γαλλικές παράκτιες πόλεις, στις οποίες απαγορεύτηκαν τα «burkini» (μαγιό πλήρες που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και φοριέται από μερικές μουσουλμάνες που καλύπτουν τα μαλλιά, αλλά αφήνουν το πρόσωπο ορατό και το ένδυμα φτάνει μέχρι και τους αστραγάλους).

Οι δήμαρχοι των πόλεων εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των δήμων τους, μετά τις ισλαμιστικές επιθέσεις αυτό το καλοκαίρι.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά πάντως, ειδικά την απαγόρευση σε Villeneuve-Loubet, αλλά η δεσμευτική αυτή απόφαση αναμένεται να θέσει ένα νομικό προηγούμενο, για όλους τους δήμους που έχουν εκδώσει παρόμοια διατάγματα.

Ο δικηγόρος Πατρίς Σπινός, που αντιπροσωπεύει το Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι άλλοι δήμαρχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου. Ανέφερε επίσης, ότι οι γυναίκες που έχουν ήδη λάβει τα πρόστιμα, μπορούν να διαμαρτυρηθούν με βάση την απόφαση της Παρασκευής.

«Σήμερα, η κατάσταση δικαίου δείχνει ότι αυτές οι διατάξεις δεν δικαιολογούνται», είπε. «Παραβιάζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θα πρέπει να αποσυρθούν παντού» τόνισε.

Ο επικεφαλής της συλλογικής διαμαρτυρίας έναντι της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF), Μαρουάν Μωάμεθ, προειδοποίησε ότι η ομάδα του θα καταγγείλει, όσους δημάρχους δεν ανακαλέσουν την απαγόρευση των «burkinis».

Μανουέλ Βαλς: «Οι εντολές αυτές εκδόθηκαν στο όνομα της δημόσιας τάξης»

Αναμφισβήτητα, υπάρχει ακόμη μεγάλη ένταση, γύρω από ότι έχει να κάνει με τη θρησκεία και την εκκοσμίκευση, στη χώρα της τέχνης και του πολιτισμού. Άλλα και το Ισλαμικό φόρεμα, εξακολουθεί να αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα στη Γαλλία, όπου το πέπλο «full-face», θυμίζουμε ότι, απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, είπε ότι καταδικάζει κάθε «στιγματισμό» των μουσουλμάνων, αλλά υποστήριξε ότι το «burkini» είναι «ένα πολιτικό σημάδι θρησκευτικού προσηλυτισμού».

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με το Ισλάμ … η Γαλλική Δημοκρατία υποδέχεται με τον καλύτερο τρόπο τους Μουσουλμάνους στο έδαφός της, αλλά υπάρχει και θέμα με τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια σε δημόσιους χώρους», δήλωσε στην τηλεόραση της BFM.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μητέρα δύο παιδιών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι της είχε επιβληθεί πρόστιμο στην παραλία στο θέρετρο των Καννών, επειδή φορούσε ένα κολάν, ένα χιτώνα και μια μαντίλα. «Καθόμουν σε μια παραλία με την οικογένειά μου. Φορούσα μία κλασικό μαντίλα. Δεν είχα καμία πρόθεση να κολυμπήσω», είπε η 34χρονη η οποία έδωσε μόνο το μικρό της όνομα, Σιάμ.



Τέτοια περιστατικά έχουν καταδικαστεί από εξέχοντες φεμινιστικές ομάδες στη Γαλλία.

Το Ισλαμικό φόρεμα έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης από καιρό στη Γαλλία, η οποία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε το ισλαμικό πέπλο στο πρόσωπο σε δημόσιο χώρο το 2010, έξι χρόνια μετά την απαγόρευση της μαντίλας και άλλα εμφανή θρησκευτικά σύμβολα ε δημόσια σχολεία.


«Με ατζέντα Ισλαμοφοβίας» στις προεδρικές εκλογές του 2017

Ο Ανουάρ Κμπίμπεχ, επικεφαλής του γαλλικού Συμβουλίου της Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM), δηλώνει ότι «ανησυχεί για την κατεύθυνση την οποία έχει πάρει η δημόσια συζήτηση», ενώ όπως είπε το θέμα έχει διεισδύσει και στην πολιτική και «δίδεται τροφή στη ρατσιστική ατζέντα ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών το επόμενο έτος».

Πάντως ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που αποφάσισε να μπει στην κούρσα των υποψηφίων για να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα το 2017, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη νότια Γαλλία, ότι θα ψηφίσει έναν νόμο που θα απαγορεύσει τα μουσουλμανικά γυναικεία μαγιό «σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας».

«Αυτή η απόφαση είναι ένα χαστούκι για τον πρωθυπουργό και φανερώνει το τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του για την επόμενη μέρα στη Γαλλία», δήλωσε ο Αζνταλλάχ Ζεκρί, γενικός γραμματέας του μουσουλμανικού Συμβουλίου στη Γαλλία (CFCM) και προσέθεσε. «Γι’ αυτό είμαστε ικανοποιημένοι με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης