Την απογοήτευσή του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του Ελληνοκύπριους εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, λίγο πριν από τις εκλογές στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο στις 18 Απριλίου, οι οποίες είναι πιθανόν να έχουν επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του ο Τζεμίλ Τσιτσέκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αποδοκίμασε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες είχαν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν να συμπεριφέρονται ηθικά… Όταν πρόκειται για άλλους, ένα κιλό αντιστοιχεί σε χίλια γραμμάρια, όταν πρόκειται για την Τουρκία, ένα κιλό αντιστοιχεί σε 800 γραμμάρια» δήλωσε ο Τσιτσέκ.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, ανεξαρτήτως της έκβασης των εκλογών της 18ης Απριλίου.

Τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν ιδιωτικά την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θιασώτης της διαδικασίας επανένωσης, να χάσει τις εκλογές εξαιτίας απουσίας προόδου στη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο Τσιτσέκ είπε ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν την υποστήριξη της Τουρκίας προς την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», για να εμποδίσουν την ένταξη.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας χρησιμοποιώντας το θέμα της Κύπρου» είπε.

«Η στάση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατ΄ αρχάς ανήθικη, διότι η ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και την εκπλήρωση των κριτηρίων αυτών» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια αυτά.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αποδοκίμασε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων που ζουν στη Βόρεια Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε «ανοικτή φυλακή» και δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι καταστρέφουν τις πιθανότητες πολιτικής λύσης.

«Η Τουρκία θα τηρήσει τη δέσμευσή της για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση τερματίσει ταυτόχρονα το εμπάργκο απέναντι στη Βόρεια Κύπρο» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης