Φως στις τεράστιες διαστάσεις σε ανθρώπινο κόστος της βιομηχανοποίησης της Ινδίας ρίχνει νέα έκθεση της Greenpeace. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης για το θέμα, 80.000 – 120.000 άνθρωποι χάνουν πρόωρα τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης που προκαλούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα ενώ τρομακτικά είναι και τα στοιχεία γύρω από τα νέα περιστατικά άσθματος.

Οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Ο Άνθρακας σκοτώνει» προειδοποιούν ότι, εκτός από τα υψηλά επίπεδα θνησιμότητας, η ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 10 μm (PM10) έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι να εμφανίζουν άσθμα. Στα θύματα της ρύπανσης συμπεριλαμβάνονται περίπου 10.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόστος για τα νοσοκομεία ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια έως 4,6 δισ. δολάρια το χρόνο και αναμένεται να αυξηθεί καθώς η βιομηχανία πασχίζει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, με την ισχύ των μονάδων της να υπολογίζεται σε περίπου 210GW. Το 66% αυτής της ενέργειας προέρχεται από την καύση άνθρακα, γεγονός που καθιστά τη χώρα δεύτερη παγκοσμίως, μετά την Κίνα, στην ηλεκτροπαραγωγή από τέτοιες μονάδες. Έως το 2017 αναμένεται να προστεθούν 76GW και έως το 2022 93GW, κυρίως από μονάδες άνθρακα.

Σύμφωνα με την έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, μεταξύ των περιοχών με το μεγαλύτερο πρόβλημα ρύπανσης είναι το Δελχί και η Καλκούτα, όμως ελλείψει αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου και επιθεωρήσεων, επηρεάζεται μεγάλο τμήμα αυτής της χώρας της νότιας Ασίας.

«Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν και εκατομμύρια κρίσεις άσθματος, εμφράγματα, νοσηλείες, χαμένες εργατοώρες και το κόστος που σχετίζεται με όλα αυτά επιβαρύνοντας την κοινωνία, θα μπορούσαν να αποτραπούν με τη χρήση καθαρότερων καυσίμων, αυστηρότερες προδιαγραφές για τις εκπομπές και την εγκατάσταση και χρήση τεχνολογιών που απαιτούνται για να επιτευχθούν ουσιαστικές μειώσεις αυτών των ρύπων», αναφέρει η έκθεση. «Υπάρχει εμφανής έλλειψη κανονισμών για τις εκπομπές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η εφαρμογή των όποιων προδιαγραφών υφίστανται, είναι πρακτικά ανύπαρκτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Greenpeace προτείνει την επαναξιολόγηση των προδιαγραφών για τις εκπομπές μικροσωματιδίων και την εισαγωγή «επιθετικών» κανονισμών για άλλους ρύπους, την εφαρμογή συστηματικών ελέγχων στα εργοστάσια και την υιοθέτηση μεθόδων αξιολόγησης των επιπτώσεων για τη δημόσια υγεία ανάλογων με αυτές που εφαρμόζονται στον υπόλοιπο κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης