Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 680 έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, στις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Μπανγκόκ, τις πλέον αιματηρές στην Ταϊλάνδη τα τελευταία 18 χρόνια.

Σύμφωνα με το τοπικό γραφείο του Reuters, νεκρός είναι και ένας καμεραμάν του πρακτορείου ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον ιάπωνα εικονολήπτη Χίρο Μουραμότο, ο οποίος δέχθηκε σφαίρα στην κοιλιά και διακομίστηκε νεκρός στο νοσοκομείο.

Οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι «απάντησαν» με χειροβομβίδες, όπλα και βόμβες μολότοφ.

«Δεν θέλουμε πια να διαλυθεί η Βουλή σε 15 ημέρες αλλά ζητάμε την άμεση διάλυσή της. Θέλουμε ο Αμπχισίτ Βετζατζίβα να φύγει τώρα από τη χώρα» δήλωσε ένας από τους ηγέτες των «κόκκινων πουκάμισων», όπως είναι γνωστοί οι οπαδοί της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση και ο στρατός ζήτησαν απόψε «εκεχειρία» και κάλεσαν σε συνομιλίες τους υποστηρικτές με τα κόκκινα πουκάμισα του ανατραπέντος με πραξικόπημα εξόριστου πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Τάκσιν Σιναουάτρα, οι οποίοι ζητούν από τις 14 Μαρτίου την παραίτηση του πρωθυπουργού Βετζατζίβα.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αμπχισίτ Βετζατζίβα διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας ότι για τα σημερινά γεγονότα θα πραγματοποιηθεί έρευνα.

Aυτοσυγκράτηση ζητά ο Λευκός Οίκος

«Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ταϊλάνδη και ζητεί άμεσα από τους διαδηλωτές και από τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Μας θλίβει αυτή η έκρηξη βίας στην Ταϊλάνδη, φίλη χώρα και σύμμαχο επί μακρόν και ζητούμε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με καλή πίστη μεταξύ των δύο πλευρών για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Χάμερ.

Διαβάστε επίσης:

Νέες αναταραχές στην Ταϊλάνδη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης