Η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εάν Σουηδία και Φιλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Όλα τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ υπό την εθνική τους ιδιότητα, περιλαμβανομένων της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έχουν επιβεβαιώσει την Αρχή ότι η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε βάρος της ασφάλειας άλλων. Προφανώς, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι πρωτίστως στρατιωτική συμμαχία, όπως καταλαβαίνετε, θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, που θα απαιτούσαν από τη χώρα μας να απαντήσει», είπε η Ζαχάροβα σε ενημέρωση.

Η ίδια, εξάλλου, επισήμανε πως χωρίς «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση οι επαφές με την ουκρανική ηγεσία θα είναι ανώφελες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στις ανατολικές περιοχές της Συμμαχίας

Την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποφάσισαν την Παρασκευή οι ηγέτες της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα σχετικά με τις προθέσεις της.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», δήλωσαν οι 30 ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους, μετά την τηλεδιάσκεψη υπό τον επικεφαλής της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναπτύσσουμε σημαντικό αριθμό επιπλέον δυνάμεων στο ανατολικό μέρος της Συμμαχίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρονται περαιτέρω πληροφορίες.

«Στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας αναπτύσσουμε για πρώτη φορά τη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί. Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βέλτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.

Στουμπ σε Ζαχάροβα

«Η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε τη Συμμαχία και θα συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερότητας της Βόρειας Ευρώπης» δήλωσε την Παρασκευή ο Αλεξάντερ Στουμπ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας αντέδρασε στις «απειλές» που εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατά της χώρας τουκαι της Σουηδίας σε περίπτωση που αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Στουμπ που διετέλεσε πρωθυπουργός τη διετία 2014-2015, ενώ στο παρελθόν ήταν και υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας, ανέφερε πως με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, η προσχώρηση της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μονόδρομος.

«Η Ρωσία ωθεί τη Φινλανδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, με την ιδιότητα του μέλους. Πιο κοντά από ποτέ. Η ασφάλειά μας βασίζεται εν μέρει σε μια επιλογή συμμετοχής στη Συμμαχία. Με αυτά που εξελίσσονται δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουμε. Η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε τη Συμμαχία και θα συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερότητας της Βόρειας Ευρώπης» επισήμανε ο Στουμπ.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης