Στις κάλπες προσέρχονται οι Σλοβάκοι για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, με φόντο το προσφυγικό, και την επανεκλογή του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο -για τρίτη συνεχόμενη θητεία- να φαντάζει σχεδόν σίγουρη.

Παρά το γεγονός ότι η Σλοβακία δεν ανήκει στον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο, ο Φίτσο, από τους μεγαλύτερους πολέμιους του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης, έφερε το προσφυγικό στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ας το παραδεχτούμε, η Συνθήκη Σένγκεν είναι σαν ελβετικό τυρί. Χιλιάδες άνθρωποι περνούν στην Ευρώπη, χωρίς έλεγχο. Χθες ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δήλωσε ότι μαζί με τους μετανάστες έρχονται χιλιάδες τρομοκράτες και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Για αυτό η ασφάλεια είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής μου» έχει δηλώσει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροαριστερό κόμμα του Φίτσο θα παραμείνει πρώτη δύναμη, αλλά κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία, οπότε θα πρέπει να συνεργαστεί με ένα από τα δύο εθνικιστικά κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Σλοβακία αναλαμβάνει για την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από euronews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης