Γερμανικά άρματα μάχης τύπου Leopard-2Α4 χρησιμοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών στον θύλακα της Αφρίν στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με δήλωση εμπειρογνώμονα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Η κυβέρνηση από την πλευρά της απέφυγε να πάρει θέση, ενώ απέφυγε και να καταδικάσει ευθέως την τουρκική επέμβαση, μιλώντας για “ρευστή κατάσταση”.

“Εκτός από τις εικόνες στα ΜΜΕ, τις οποίες γνωρίζετε όλοι, δεν έχουμε δική μας ενημέρωση για τη χρήση των αρμάτων Leopard”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου ‘Αμυνας Χόλγκερ Νόιμαν, αναφερόμενος στις φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν αυτές οι φωτογραφίες είναι πράγματι επίκαιρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Τουρκία διαθέτει σήμερα περισσότερα άρματα μάχης από ό,τι η Γερμανία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει την αναβάθμισή τους από την εταιρία Rheinmetall, παρά την αναστολή εξαγωγής όπλων από γερμανικές εταιρίες προς την Τουρκία, λόγω των τεταμένων διμερών σχέσεων. Το συγκεκριμένο άρμα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων του “Ισλαμικού Κράτους”. Η εκπρόσωπος πάντως του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ έκανε λόγο για “ρευστή κατάσταση” και δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Συρία.

“Βλέπουμε ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση η οποία κλιμακώνεται και από τις δύο πλευρές, φέρνει ανυπολόγιστους κινδύνους. Το τελευταίο που χρειάζεται η Συρία είναι περισσότερες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις, καθώς οι άνθρωποι στα νότια αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας υποφέρουν ήδη αρκετά. Για αυτό και απευθύνουμε για μια ακόμη φορά έκκληση να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία”, δήλωσε η κυρία ‘Αντεμπαρ, η οποία ωστόσο διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη χρήση των Leopard.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε το γεγονός ότι η Τουρκία, ως γειτονική χώρα με την Συρία, επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση στην περιοχή. “Πρέπει κανείς να δει και τα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία”, δήλωσε στο ίδιο πνεύμα η κυρία ‘Αντεμπαρ του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στάση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Από την Αριστερά, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σάρα Βκάγκενκνεχτ ζήτησε “την απερίφραστη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”, ενώ την τουρκική επέμβαση καταδίκασε και ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ. Ο Γκραφ Λάμπσντορφ, όπως και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ συνέδεσαν την “τελετή τσαγιού” των υπουργών Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη εβδομάδα στο Γκόσλαρ με την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Η Κουρδική Κοινότητα της Γερμανίας κάλεσε την διεθνή κοινότητα να επιδείξει αλληλεγγύη προς τον κουρδικό πληθυσμό της Αφρίν και να διαμαρτυρηθεί για ενδεχόμενες συμφωνίες πώλησης όπλων από το Βερολίνο προς την ‘Αγκυρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης