Με οικονομικές κυρώσεις απειλούν τη Ρωσία οι ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014, 18:54
Με οικονομικές κυρώσεις απειλούν τη Ρωσία οι ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε την Κυριακή την «απίστευτη επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και απείλησε ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες», τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης πιθανόν της επιβολής κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Μόσχας.

«Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες» δήλωσε ο Κέρι στην εκπομπή «Face the Nation» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της «ένα σύνολο σωστών επιλογών» που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

«Πρόκειται για μια απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της» προσέθεσε ο Κέρι.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πούτιν, με τον οποίο είχε το Σάββατο μία τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 90 λεπτών, ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει σε αυτό. Ο πρόεδρος. . . είπε στον κ. Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μια διαφορετική οδό, να αναστείλει αυτήν την εισβολή, να ακυρώσει αυτήν την εισβολή».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί από την Ομάδα των οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη, εάν η Μόσχα συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να μη φιλοξενήσει τη σύνοδο της G8 στο Σότσι, μπορεί μάλιστα να μην είναι καν στους κόλπους της G8 εάν αυτό συνεχιστεί» προέβλεψε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, στο πλαίσιο ενός κύκλου συνεντεύξεων που έδωσε σε εκπομπές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης το πρωί της Κυριακής για το ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία θέλει να είναι μία χώρα μέλος της G8, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως μία χώρα της G8» επεσήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο CBS.

«Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την «επιβολή κυρώσεων» και «οικονομική απομόνωση».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014, 18:59