Με «καρότο και μαστίγιο» στην Αθήνα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013, 09:57
Με «καρότο και μαστίγιο» στην Αθήνα
Η επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού τύπου. Οι περισσότερες εφημερίδες εστιάζουν στο εχθρικό κλίμα απέναντι στον Γερμανό υπουργό.

«Δεν ήταν εγκάρδια η υποδοχή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα», εκτιμά η Neue Osnabrücker Zeitung και διευκρινίζει: «Βεβαίως οι συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έγιναν ως συνήθως σε ευγενική ατμόσφαιρα, αλλά έξω, περίμενε τον επισκέπτη από το Βερολίνο η λαϊκή οργή».

«Ο Ευρωπαίος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στην προσωπικότητα και τις επιδιώξεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών με αφορμή την σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα. «Ο Σόιμπλε είναι διατεθειμένος (αλλά και αναγκασμένος) να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού κράτους και των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη διάθεση πρόσθετων πόρων. Το ποσό που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW, με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Ωστόσο, εξαιτίας των όρων, στους οποίους ανήκει και η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, η υποδοχή του γερμανού υπουργού στην Ελλάδα δεν ήταν φιλική», επισημαίνει η εφημερίδα, παραθέτοντας επικριτικά για τον Σόιμπλε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου.

Πολύ λίγα χρήματα έφερε μαζί του ο Σόιμπλε

Για το ίδιο θέμα η Badische Neue Nachrichten επισημαίνει: «Εδώ και μέρες παραλύουν απεργίες τη δημοσία ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας. Εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα κινητοποιούνται ενάντια στις απολύσεις που είναι αναγκαίες στα συμφραζόμενα των μέτρων λιτότητας. Για πολλούς Έλληνες οι εταίροι στην ευρωζώνη και κυρίως οι Γερμανοί είναι τα κακά παιδιά. Κι όμως οι Έλληνες θα πρέπει να κοιτάξουν πρώτα τα του οίκου τους», εκτιμά η εφημερίδα.

«Ο μη αγαπητός επισκέπτης» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδα Tagesspiegel, που παρατηρεί: «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι για πολλούς Έλληνες ένα μισητό πρόσωπο. Αντιμετωπίζεται ως εκφραστής μιας οικονομικής εισβολής στη χώρα. Οι αναγωγές στη γερμανική κατοχή του 1941 λείπουν σπάνια από την ειδησεογραφία». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην «υποδοχή» του κ. Σόιμπλε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά και την αντιπολίτευση, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των αποζημιώσεων, οι οποίες μαζί με το κατοχικό δάνειο υπερβαίνουν τα 162 δισ. ευρώ. «Σε σύγκριση με αυτά τα ποσά, τα 100 εκατομμύρια που φέρνει κατά κάποιον τρόπο μαζί του ο Σόιμπλε είναι πολύ λίγα», καταλήγει το ρεπορτάζ.

«Χωρίς ξένη βοήθεια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με μια πιστωτική πρόταση 100 εκατομμυρίων ευρώ», παρατηρεί η Cellesche Zeitung και εξηγεί: «Σίγουρα πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό. Ωστόσο επειδή ο γερμανός υπουργός τολμά να εξαρτά τη βοήθεια από όρους κατηγορείται από την άκρα Αριστερά στην Ελλάδα ως αποικιοκράτης. Και αυτό δεν συνιστά μια καλή βάση για συνεργασία σε κλίμα εμπιστοσύνης», τονίζεται στο σχόλιο.

Ένας «μη αγαπητός επισκέπτης»


Τα γερμανικά ΜΜΕ κάλυψαν με συνεχείς ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ την επίσκεψη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, η οποία χαρακτηρίστηκε στο προοίμιο και λόγω της χρονικής συγκυρίας ως αρκετά δύσκολη

Σε μια πρώτη αποτίμηση αυτού του ταξιδιού οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη έφερε τα αναμενόμενα: ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέφερε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, υποσχόμενος παράλληλα την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014. Προσέφερε έμπρακτη στήριξη με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, με την Neue Ruhr Zeitung να εκτιμά ωστόσο ότι το βήμα αυτό έρχεται πολύ αργά και πως το ταμείο θα έπρεπε να έχει συσταθεί προ διετίας για να προλάβει τα χειρότερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Είπε όμως και πράγματα τα οποία ηχούν δυσάρεστα στα ελληνικά αυτιά, όπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές, αφού τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας είναι μονόδρομος για διέξοδο από την κρίση ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, o κ. Σόιμπλε δεν απάντησε στα φλέγοντα ερωτήματα των συνομιλητών του στην Αθήνα, με κυριότερο, πότε θα τελειώσει το δράμα που περνά η Ελλάδα.

Τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής


Η εφημερίδα Welt κωδικοποιεί όλα αυτά τα συμπεράσματα στη φράση «καρότο και μαστίγιο». Όπως σχολιάζει, ο Β. Σόιμπλε προχώρησε σε υποσχέσεις για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να παραμείνουν οι Έλληνες προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά όσον αφορά το κούρεμα θα προτιμούσε να απαγορεύσει ακόμη και τις σκέψεις για αυτό.

Αυτό όμως σύμφωνα με το Spiegel, είναι επιπόλαιο. «Η Ελλάδα χρειάζεται το κούρεμα τώρα» είναι ο τίτλος σχολίου που σημειώνει ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε μπορούσε να δει «τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας. Σε αυτή την οικτρή κατάσταση μόνον ένα κούρεμα θα βοηθούσε και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέτει συνεχώς εμπόδια, είναι απλά επιπόλαιο», όπως σχολιάζεται. Γιατί, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, μόνον ένα κούρεμα θα έδινε στην Ελλάδα μια δίκαιη ευκαιρία να εξέλθει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013, 10:15