Μία μέρα μετά από την απόρριψη της πρότασης αποστολής εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη.

«Οι κυρώσεις είναι πρακτική περασμένων δεκαετιών, του ’60 και ’70», δήλωσε ο Manouser Mottaki στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Φιλιππίνες. «Πιστεύω ότι είναι αρκετά σώφρονες, ώστε να μην επαναλάβουν αποτυχημένες πρακτικές», δήλωσε μέσω διερμηνέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, ο υπουργός είπε ότι το Ιράν «είναι έτοιμο για περαιτέρω συνομιλίες, μέσα στο προταθέν πλαίσιο». «Δεν ήταν δική μας η πρόταση για ανταλλαγή», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός. «Εκείνοι έκαναν την πρόταση και εμείς συζητήσαμε και περιγράψαμε το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Χθες το ιρανικό πρακτορείο ISNA μετέδωσε ότι η Τεχεράνη αρνείται να μεταφέρει το ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιό της στο εξωτερικό, είναι όμως διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ταυτόχρονης ανταλλαγής ουρανίου έναντι καυσίμου μέσα στο Ιράν.

Η αντίδραση της Τεχεράνης αναμένεται να προκαλέσει την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, ενώ ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε από τη Σεούλ ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες επί των πιθανών κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζοντας ότι εξακολουθεί να ελπίζει σε μία αλλαγή στάσης, πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα εκπονήσουν παράλληλα ένα πακέτο πιθανών μέτρων για να καταδείξουν στο Ιράν την αποφασιστικότητά τους.

Διαβάστε επίσης:
Ιράν: Δεν δίνουμε το ουράνιό μας, 18 Νοεμβρίου 2009, 14:43

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης