Ο τυφώνας Matthew, έγινε η πιο ισχυρή τροπική καταιγίδα στον Ατλαντικό από το 2007 και τώρα έχει πάρει πορεία… προσγείωσης με μορφη γιγαντιαίας γροθιάς που αναμένεται να προκαλέσει μαζική καταστροφή στην Τζαμάικα, την Κούβα και την Αϊτή, δηλώνουν οι μετεωρολόγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτό που προετοιμάζεται είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα εξελιχθεί σε ένα καταστροφικό πλήγμα, ειδικά σε μέρη όπως η Αϊτή και η Κούβα», δήλωσε ο μετεωρολόγος Domenica Davis, στο The Weather Channel.

Ο «Μάθιου» κατηγορίας 4 κινείται επί της παρούσης τουλάχιστον με μέγιστη ταχύτητα συνεχών ανεμών κοντά στα 130 μίλια/ώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο τυφώνων.

Βρίσκεται στα 245 μίλια νότια-νοτιοανατολικά της Kingston, στη Τζαμάικα, η οποία έχει ήδη κατακλυσθεί με χείμαρρους βροχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο τυφώνων ο Matthew είναι «εξαιρετικά επικίνδυνος» και οι συνθήκες φαίνονται ευνοϊκές προκειμένου να διατηρήσει τη δύναμή του, δήλωσε ο Michael Lowry, ένας ειδικός μετεωρολόγος για το The Weather Channel και συμπλήρωσε: «Είναι λίγο ασυνήθιστο για να πάει ένας τυφώνας σε 48 ώρες με μια κατηγορία 4 ή 5 και θα δούμε και άλλες διακυμάνσεις».

Η δίνη του κυκλώνα αναμένεται να προσεγγίσει τη νοτιοδυτική Αϊτή και την Τζαμάικα αργότερα το απόγευμα (τοπική ώρα) και ο «Ματθαίος» αναμένεται να παραμείνει μια πανίσχυρη καταιγίδα και αύριο, με τις προειδοποιήσεις να ισχύουν και για τις κουβανικές επαρχίες Γκουαντάναμο, Σαντιάγο ντε Κούβα, Holguin, Granma και Λας Τούνας.

«Είναι όλα στα χέρια του Θεού αν πρόκειται να έρθει, θα έρθει αλλά έχουμε προετοιμαστεί για αυτό», είπε η αδελφή Joanne Belmonte των ιεραποστόλων των Φτωχών, μια Τζαμαϊκανή Καθολική οργάνωση αρωγής.


Πέντε ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών έχουν αναπτυχθεί στην Αϊτή και την Τζαμάικα και το κέντρο τυφώνα προειδοποιεί ότι οι βροχοπτώσεις είναι πιθανόν να καταστούν απειλητικές για ανθρώπινες ζωές, καθώς αναμένονται βροχοπτώσεις με πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η βροχόπτωση θα φθάσει τις 40 ίντσες (!) σε απομονωμένες περιοχές και από εχθές το βράδυ, έχει ξεκινήσει η εκκένωση περιοχών σε απομακρυσμένα νησιά.

Ο Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ προέτρεψε τους κατοίκους να προετοιμαστούν.

«Αυτή η θύελλα είναι καταστροφική» δήλωσε στο NBC. «Αν χτυπήσει και την πολιτεία μας περί τα τέλη της εβδομάδος με βάση τις προβλέψεις, θα μπορούσαμε να δούμε επιπτώσεις που δεν έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Scott.

Ο Matthew έχει σκοτώσει τουλάχιστον δύο ανθρώπους μέχρι στιγμής: έναν 67χρονο που παρασύρθηκε από ένα ρεύμα στο Uribia, στην Κολομβία και ένα 16χρονο αγόρι που έχει συνθλιβεί από ένα βράχο στο νησί του Αγίου Βικεντίου.

Zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης