Η Αυστραλία γνώρισε χθες, Σάββατο, μια από τις χειρότερες ημέρες από τότε που άρχισαν οι πυρκαγιές τον Σεπτέμβριο: Οι ουρανοί στη νοτιοανατολική χώρα, βάφτηκαν με κατακόκκινο σαν αίμα χρώμα, γέμισαν μαύρους καπνούς και στάχτες έπεσαν σε απομακρυσμένες κατοικημένες περιοχές, ενώ οι κάτοικοι αναζητούσαν απελπισμένα καταφύγιο από θανατηφόρες πυρκαγιές.

Οι δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έκτασης και σφοδρότητας που σαρώνουν ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ήδη 24 ανθρώπων και «σημαντικές υλικές ζημιές», ανακοίνωσαν οι αρχές. Στη τεράστια καταστροφή θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ζημιά που έχει γίνει στην πανίδα και την χλωρίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», σημείωσε προσθέτοντας ότι «αρκετά χωριά που ουδέποτε γνώρισαν την απειλή δασικής πυρκαγιάς κινδυνεύουν να αφανιστούν εντελώς».

Σχεδόν 200 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε σε ολόκληρη τη χώρα

Οι φωτογραφίες της Παμπούλας, στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, έδειξαν ένα απόκοσμο, γεμάτο καπνό τοπίο, με έρημους δρόμους φωτισμένους από έναν αλλόκοτο, φλεγόμενο κόκκινο ουρανό.
Περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) νότια, ο κόκκινος ουρανός σκεπάζει την πόλη Eden. Εκεί, εκατοντάδες κάτοικοι αναζητούσαν καταφύγιο στην παραλία συμβουλευόμενοι την αστυνομία, δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής στο CNN. Πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί στην περιοχή και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φοβούνται ότι θα υπάρξουν περισσότερα θύματα.


Συνολικά 146 πυρκαγιές καταστρέφουν την πολιτεία, με 65 ενεργές, σύμφωνα με την NSW Rural Fire Service (NSWRFS), ενώ περίπου 2.700 πυροσβέστες αντιμετώπιζαν την πυρκαγιά την Κυριακή 5 Ιανουαρίου.

«Οι συνθήκες έχουν χαλαρώσει σήμερα και οι πυροσβέστες έχουν κερδίσει το πάνω χέρι σε αρκετές επικίνδυνες πυρκαγιές. Δεν υπάρχουν καθόλου απαγορεύσεις πυρκαγιάς στη θέση τους για τη Δευτέρα», ανέφερε το NSWRFS στο Twitter, σύμφωνα με το CNN.

Ακυρώσεις πτήσεων και πύρινες καταιγίδες

Ο αερομεταφορέας της Αυστραλίας, Qantas, ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς και από την πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπέρα, την Κυριακή λόγω καπνού και επικίνδυνων καιρικών συνθηκών.
Ένας επιβάτης αεροσκάφους είδε τεράστια σύννεφα που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια πτήσης από το Σίδνεϊ στη Μελβούρνη την Κυριακή.

Πρόκειται για σύννεφα pyrocumulonimbus – καταιγίδες που προκαλούνται από πυρκαγιές – που σχηματίζονται όταν ο θερμός αέρας ανεβαίνει από μια φωτιά εδάφους, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του CNN. Ο αέρας ψύχεται και συμπυκνώνεται καθώς ανεβαίνει, προκαλώντας σχηματισμό σύννεφου.

«Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με την ανάπτυξη μιας καταιγίδας», δήλωσε ο Derek Van Dam του Weather Weather του CNN. «Ως τέτοιο, σχηματίζεται μια βάση του πυρήνα του πυροκροτηρώματος, επιτρέποντας την ανάληψη και μετακίνηση των πυραμίδων για τη δημιουργία νέων πυρκαγιών».
Στο γειτονικό κράτος της Βικτώρια, τρεις πυρκαγιές έχουν συνδυαστεί για να σχηματίσουν μια ενιαία πυρκαγιά μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη του Μανχάταν.

Οι πυρκαγιές ενώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής στην περιοχή Omeo, δημιουργώντας πυρκαγιά των 6.000 εκταρίων (23 τετραγωνικά μίλια), σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, Γης, Υδάτων και Σχεδιασμού της Gippsland.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Η πρωτεύουσα της χώρας, η Καμπέρα, έσπασε το ρεκόρ 80 ετών, φτάνοντας τους 44 βαθμούς Κελσίου (111 βαθμούς Φαρενάιτ) το Σάββατο το απόγευμα, σύμφωνα με το Γραφείο Μετεωρολογίας της χώρας. Στο δυτικό προάστιο Penrith του Σίδνεϊ, ο υδράργυρος ανέβηκε στους 48,9 βαθμούς Κελσίου (120 βαθμούς Φαρενάιτ) – θέτοντας ένα νέο ρεκόρ για ολόκληρη τη λεκάνη του Σίδνεϊ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης