Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με την πανδημία να σαρώνει, τους φονικούς ιούς να μεταλλάσσονται και τα εκατομμύρια των νεκρών να αυγαταίνουν και η Κύπρια Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδη, «καθησυχάζει» τα πλήθη, ισχυριζόμενη ότι, με κοινά Ψηφίσματα Κομισιόν και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), θα αντιμετωπιστεί ο παγκόσμιος αυτός εφιάλτης στο… μέλλον!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά, τουλάχιστον, υποστηρίζει η Επίτροπος, σε σημερινή της απάντηση, προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Λουκά Φούρλα, όπου ανερυθρίαστα αναφέρει:

-Η ΕΕ ηγείται της προετοιμασίας περαιτέρω ψηφίσματος, σχετικά με την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης του ΠΟΥ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, το οποίο θα εγκριθεί από την 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (24 Μαΐου έως 1η Ιουνίου 2021).

-Το ψήφισμα θα προσδιορίσει τα πρώτα μέτρα για την καλύτερη προστασία του κόσμου από μελλοντικές πανδημίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτησή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι η νόσος COVID-19 αφήνει πίσω της εκατομμύρια νεκρούς και μια παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Μαζί τους, και πολλά ερωτηματικά. Προτεραιότητα έχει ο εμβολιασμός των πολιτών. Ωστόσο θα πρέπει να αναζητούμε και την προέλευση της νόσου και τυχόν ευθύνες από όποιον κι αν προέρχονται.

Ακολουθούν ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου και ολόκληρη η ερώτηση του Κυπρίου ευρωβουλευτή.

Απάντηση της κας. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(19.4.2021)

Η ΕΕ ηγήθηκε της προετοιμασίας του ψηφίσματος για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την 73η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στις 19 Μαΐου 2020. Το ψήφισμα καλούσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να συνεργαστεί στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και με τις χώρες, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία», για τον εντοπισμό της ζωονοσογόνου πηγής του ιού και της οδού εισαγωγής στον ανθρώπινο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού ρόλου των ενδιάμεσων ξενιστών, μέσω επιστημονικών και συνεργατικών επιτόπιων αποστολών.

Η έκθεση της δεύτερης κοινής αποστολής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ΠΟΥ-Κίνας προς την Κίνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του 2021, υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2021. Η πρώτη κοινή αποστολή πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Η ΕΕ ηγείται επίσης της προετοιμασίας περαιτέρω ψηφίσματος σχετικά με την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντίδρασης του ΠΟΥ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, το οποίο θα εγκριθεί από την 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (24 Μαΐου έως 1η Ιουνίου 2021). Το ψήφισμα θα προσδιορίσει τα πρώτα μέτρα για την καλύτερη προστασία του κόσμου από μελλοντικές πανδημίες. Επιπλέον, η ανεξάρτητη επιτροπή για την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημίες, η επιτροπή επανεξέτασης των διεθνών υγειονομικών κανονισμών και η ανεξάρτητη εποπτική και συμβουλευτική επιτροπή για το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ θα υποβάλουν τις εκθέσεις τους με συστάσεις για τη βελτίωση της ικανότητας πρόληψης πανδημιών, καθώς και της ετοιμότητας και αντίδρασης σε πανδημίες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο ψήφισμα του 2020 για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 είχαν ζητηθεί οι εν λόγω ανεξάρτητες αξιολογήσεις της διεθνούς αντίδρασης στον τομέα της υγείας απέναντι στην πανδημία.

Κύπριος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Λουκάς Φούρλας

Η νόσος COVID-19 κατέδειξε ότι απαιτείται τεράστια παγκόσμια προσπάθεια για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενες μελλοντικές πανδημίες. Χρειαζόμαστε μεγάλα κέντρα συλλογής διαγνωστικών πληροφοριών και δεδομένων, καθώς και παγκόσμιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και άμεσης ανταλλαγής πληροφοριών.

Επιπλέον, απαιτούνται μεγάλα κονδύλια για περαιτέρω επιστημονική ανάπτυξη και μαζικές δοκιμές εμβολίων. Μόνο με την οικονομική ενδυνάμωση και πολιτική συσπείρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε άμεσα και συλλογικά ανάλογους κινδύνους στο μέλλον.

Πέραν αυτών, η νόσος COVID-19 αφήνει πίσω της εκατομμύρια νεκρούς και μια παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Μαζί τους, και πολλά ερωτηματικά. Προτεραιότητα έχει ο εμβολιασμός των πολιτών. Ωστόσο θα πρέπει να αναζητούμε και την προέλευση της νόσου και τυχόν ευθύνες από όποιον κι αν προέρχονται.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει απευθυνθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό να ασκηθεί πίεση για μια εις βάθος έρευνα, όπου θα καταδεικνύεται πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε και αν υπήρξε οποιαδήποτε παραπληροφόρηση ή εσκεμμένη απόκρυψη από τις κινεζικές αρχές;

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την αποτροπή μιας νέας πανδημίας;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης