Με επίσημο ανακοινωθέν της, η κυβέρνηση της Ρώμης έκανε γνωστό ότι η Ιταλική Αεροπορία πρόκειται να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις βομβαρδισμού στη Λιβύη. Την αλλαγή στάσης ανακοίνωσε προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Πρόκειται για στοχευμένες επιχειρήσεις ενάντια σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους, για να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, εντός, πάντα, των ορίων που θέτει το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σε απόλυτη συνοχή με τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί και στη συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που επισκέπτεται σήμερα τη Ρώμη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα, δήλωσε συγκεκριμένα: «οι βομβαρδισμοί δεν θα πραγματοποιηθούν κατά γενικευμένο τρόπο, θα είναι αποστολές ακρίβειας, με ειδικούς στόχους. Θέλουμε να αποφύγουμε, με κάθε τρόπο, να πλήξουμε τους πολίτες».

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση του «Δημοκρατικού Κόμματος», διαμέσου της Άννα Φινοκιάρο, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την αποστολή «υπό τον όρο να τηρηθούν όλα όσα προβλέπει το σχετικό ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λέγκα του Βορρά, όμως, στενός κυβερνητικός εταίρος του «Καβαλιέρε», εξέφρασε αμέσως τη σαφή αντίθεσή της. Συγκεκριμένα, ο Ρομπέρτο Καλντερόλι, υπουργός αρμόδιος για την απλούστευση των νόμων και στέλεχος του κόμματος, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την απόφαση, διότι η Ιταλία έχει κάνει ήδη αρκετά, παρέχοντας τις βάσεις της, προσφέροντας επιμελητειακή υποστήριξη και συμμετέχοντας, με πτήσεις της, στον εντοπισμό των ραντάρ».

Ο Μπερλουσκόνι, πάντως, φαίνεται αποφασισμένος να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη απόφασή του, παρά τις όποιες αντιστάσεις που μπορεί να συναντήσει στην πορεία. Σε περίπτωση που κληθεί να εκφραστεί σχετικά το Κοινοβούλιο – καθώς δεν είναι ακόμη σαφές αν χρειάζεται η έγκρισή του – οι παρατηρητές θεωρούν ότι ο «Καβαλιέρε» θα μπορέσει να εξασφαλίσει με χαρακτηριστική άνεση την απαιτούμενη πλειοψηφία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης